23. mart 2024 20:32

Održana državna sahrana bivšeg kanadskog premijera Brajana Malrunija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana državna sahrana bivšeg kanadskog premijera Brajana Malrunija

Foto: Peter McCabe /The Canadian Press via AP/Peter Mccabe

MONTREAL - U bazilici Notr Dam u Montrealu danas je organizovana državna sahrana bivšeg kanadskog premijera Brajana Malrunija, koji je preminuo 29. februara u 85. godini.

Ceremoniji je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima i aktuelni kanadski premijer Džastin Trudo.

"Kraj večeri je za giganta, ali muzika se nastavlja u znak sećanja na njega", rekao je Trudo okupljenima, prenosi Rojters.

On je dodao da je Malruni bio "velikodušna, šarmantna i veoma zabavna osoba".

"Malruni je voleo ovu zemlju svim svojim srcem. I nije voleo Kanadu samo u apstraktnom smislu. Voleo je Kanađane", istakao je Trudo.

Ćerka bivšeg kanadskog premijera Kerolajn rekla je da je Malruni, uprkos stalnim pritiscima na poslu, uvek odvajao vreme za svoju porodicu.

"Njega je definisala njegova humanost, zbog čega je prevazilazio politiku i povezivao ljude na način koji je ostavio neizbrisiv trag u njihovim srcima i njihovim dušama", navela je Kerolajn.

Bivši kanadski premijer biće sahranjen na privatnoj ceremoniji u Montrealu, prenela je kanadska televizija CBC.

Malruni je bio premijer Kanade od 1984. do 1993. godine, a 1987. godine potpisao je istorijski sporazum o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji je kasnije proširen na Meksiko.

Bio je oženjen Srpkinjom Milom Pivnički Malruni, kojoj je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić 2019. godine uručio orden Viteza svetosavskog pacifizma.

Dačić je u izjavi saučešća podsetio da je Malruni podržavao srpsku zajednicu u Kanadi i podizanje crkve Svete Trojice u Montrealu.