27. mart 2024 09:32

SAD potvrdile punu podršku Kristijanu Šmitu

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD potvrdile punu podršku Kristijanu Šmitu

Foto: AP Photo/Lewis Joly

VAŠINGTON/SARAJEVO - Pomoćnik američkog državnog sekretara za za evropska i evroazijska pitanja Džejms O`Brajan saopštio je da SAD potvrđuju punu podršku visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu i njegovoj upotrebi "bonskih ovlašćenja".

"To su tehničke promene koje poboljšavaju integritet izbora, a to je ono što je potrebno za dobro, demokratsko upravljanje", napisao je O`Brajan na društvenoj mreži Iks.

Na istoj društvenoj mreži oglasila se i Ambasada SAD u Sarajevu koja je pozdravila Šmitovu odluku da, kako se navodi, donese zakon za jažanje izbornog integriteta u BiH.

"Žao nam je što se sve stranke nisu angažovale u dobroj nameri ili istinski založile za izborni integritet. Njihov neuspeh je razlog zašto je OHR morao da reaguje. Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su obeleženi", navode iz Ambasade SAD.

Nakon što je Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik, juče "nametnuo" odluku o izmenama Izbornog zakona BiH, iz Brisela je poručeno da se reforme očekuju od lokalnih vlasti, a da visoki predstavnik izvršna ovlašćenja koristi "samo kao poslednju meru. Naveli su i da je opsežna međunarodna supervizija "nekompatibilna s evropskom budućnosti BiH".

Inače, tzv. "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika u BiH odnose se na odluke Veća za sprovođenje mira (PIK) u BiH doneta na sastanku u Bonu, decembra 1997. godine. PIK je tada, razrađujući Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim su određena ovlašćenja visokog predstavnika, omogućilo visokom predstavniku da smeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski sporazum, kao i da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tela BiH.