27. mart 2024 20:15

Makron i Lula pokrenuli podmornicu napravljenu francuskom tehnologijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Makron i Lula pokrenuli podmornicu napravljenu francuskom tehnologijom

Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo

RIO DE ŽANEIRO - Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji boravi u poseti Brazilu, i predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva prisustvovali su danas pokretanju podmornice napravljene uz pomoć francuske tehnologije.

Dva predsednika su na ceremoniji povlačenjem poluge pokrenuli treću podmornicu na dizel pogon u sklopu partnerstva Francuske i Brazila vrednog 10 milijardi dolara, a čiji je cilj da do kraja decenije napravi prvu podmornicu napajanu nuklearnom energijom, prenosi Rojters.

Projekat dve zemlje je počeo 2008. godine, tokom prvog mandata Lule, u saradnji sa francuskom državnom firmom "Pomorska grupa".

Brazilska vlada je navela da joj je flota podmornica potrebna za odbranu njene obale dugačke skoro 7.500 kilometara i njenih naftnih polja u Atlanskom okeanu.

Makron je u trodnevnoj poseti Brazilu sa ciljem da popravi bilateralne odnose i strateško partnerstvo koje je narušeno tokom mandata prethodnog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara,navodi Rojters

Lula Da Silva je dočekao Makrona u utorak 26. marta u Belemu gde su se obavezali da će zajedno raditi na zaustavljanju krčenja amazonske šume.