28. mart 2024 13:20

Radovan Višković: Nećemo odustati od mirne i legalne borbe za interese Srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radovan Višković: Nećemo odustati od mirne i legalne borbe za interese Srpske

Foto: SRNA

BANJALUKA - Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je sve teže voditi institucionalnu i pravnu borbu protiv nekog ko ne bira sredstva da bi došao do svog cilja.

Višković je u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske poručio da će svaka odluka Republike Spske biti odmerena i usmerena ka cilju da građani ne osete negativni uticaj svih dešavanja.

"Nećemo odustati od mirne i legalne borbe za interese Republike Srpske, poručio je Višković.

Naglasio je da je Republika Srpska izložena brojnim pritiscima - sudi se predsedniku Srpske Miloradu Dodiku, njena imovana postala je plen nelegitimnog stranca Kristijana Šmita i pojednih centara moći iz Sarajeva, kreiraju se bezbednosni izazovi kako bi se poljuljalo povjerenje u republičke institucije, a poslednjih dana izražen je i pritisak na finansijske institucije u vidu blokade računa lica koja se nalaze na listi američkih sankcija.

Višković je istakao da je cilj ovih pritisaka i sinhronizovanih udara destabilizacija Republike Srpske.

"Šta je odgovor na nezakonito postupanje? Odgovor je međunarodno pravo koje se, koliko god do sad bilo gaženo, mora pojaviti. Odgovor na Šmita je sistematičnost i doslovna primena Dejtonskog sporazuma, što Republika Srpska radi godinama", rekako je premijer Vlade Srpske.

Ukazao je na potrebu okupljanja svih snaga u Srpskoj kada neko sa strane pokušava da ugrozi Republiku.

"Potrebno je da se više nego ikad okupimo kada neko sa strane pokušava da ugrozi Republiku Srpsku, da zauzmemo odbrambeni položaj i da prestane da bude važno ko na kojoj strani parlamenta sedi", naveo je Višković.

BiH je, kazao je, dobila pregovarački status sa EU isključivo zbog Republike Srpske i njenih predstavnika, ali da nema buudćnost ukoliko se nastavi mešanje stranog faktora u unutrašnja pitanja.

"Nedopustivo je da u zemlji koja je na putu ka EU, postoji nelegitimni stranac koji nameće zakone", naveo je Višković.

Istakao je da Šmit svojim nelegalnim delovanjem urušava bezbednosnu i ekonomsk situaciju i da je kreator krize u BiH.