5. april 2024 15:13

Aleksandar Nikolić: Ponosan sam na doprinos Srbije izraelskoj istoriji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Nikolić: Ponosan sam na doprinos Srbije izraelskoj istoriji

Foto: Tanjug video

TEL AVIV - Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je danas da je ponosan na doprinos Srbije izraelskoj istoriji.

"Veoma smo ponosni na to što smo među retkim nacijama koje imaju dve šume u Izraelu, zvanično nazvane po našim vladarima. Prva nosi ime po kralju Aleksandru Karađorđeviću, u blizini kibuca Šaar Haamakim, koji su osnovali doseljenici iz Jugoslavije i Rumunije. Njegov sin kralj Petar II, u izgnanstvu, dva puta je posetio kibuc. Druga je šuma kralja Petra I Karađorđevića kod kibuca Ginegar", rekao je Nikolić u intervjuu za "Jerusalem post".

On je naveo da su Izrael i Srbija razvili saradnju u različitim oblastima.

"Postoje tri glavna aspekta privredne i trgovinske saradnje. U oblasti nauke, umrežavanje inovacionih ekosistema između srpskih naučno-tehnoloških parkova i start-ap kompanija i izraelskih akceleratora doživelo je ogroman rast", rekao je Nikolić.

Istakao je da Izrael podstiče investicije u Srbiji, rekavši da su izraelske kompanije od 2000. godine uložile skoro tri milijarde dolara u Srbiju.

Dodao je da su dve zemlje razvile odnose i u oblasti turizma.

"Počevši od 2016. godine, dostigli smo 13 nedeljnih direktnih letova između aerodroma Ben-Gurion i aerodroma Nikola Tesla u Beogradu. Imali smo 34.000 posetilaca samo u glavnom gradu, Beogradu, na kvartalnom nivou, što je zaista obećavalo. Izraelci su postali jedni od naših vodećih stranih turista", rekao je Nikolić, dodavši da su rast broja izraelskih turista u Srbiji usporili pandemija i rat Izraela i Hamasa.

On je podsetio da je Srbija u februraru 2016. godine donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

"Ovim zakonom, Srbija je postala primer ostatku Evrope, kako su je opisivale razne jevrejske međunarodne organizacije. Iako su Srbi bili među najvećim žrtvama nacističke Nemačke, oni su videli tu obavezu da treba da isprave zločinačku nepravdu i da se sećaju stradanja Jevreja. Srpska jevrejska zajednica dala je veliku podršku tome. Kada je Narodna skupština Srbije glasala za primenu zakona, bilo je 0 glasova protiv", istakao je Nikolić.

Dodao je da je oduševljen odnosom predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa jevrejskim svetom, Izraelom i srpskom jevrejskom zajednicom.

"Predsednik Vučić je zakačio žutu zastavu sa Davidovim štitom na Predsedničku palatu, neposredno pre Petog svetskog foruma o holokaustu u Jad Vašemu 2020. godine. Svi su bili dirnuti ovim gestom", naveo je ambasador Srbije u Izraelu.

On je naveo da su članovi porodice predsednika Vučića bile žrtve genocida tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

"Malo je verovatno da ćete naći evropskog lidera sa takvom posvećenošću sećanju na Holokaust, jer se to dogodilo u isto vreme. Žrtve su bili i Hrvati antifašisti i pripadnici drugih etničkih grupa i veroispovesti koji su pružali otpor počiniocima", naglasio je Nikolić.

Dodao je da Srbi očekuju dublje razumevanje od Izrelaca pošto su, kako je naveo, Jevreji bili žrtve "jednostranih, manipulativnih i zlonamernih medijskih izveštaja".

"Kosovo je kolevka srpske duhovnosti, istorije i identiteta. Tamo su mnogi od najvažnijih srednjovekovnih srpskih pravoslavnih manastira. Srbi su godinama pokušavali da objasne da je Kosovo njihov Jerusalim sa stanovišta duhovnosti, istorije i identiteta. Da bi Izraelci razumeli šta Kosovo znači za Srbe, zamislite ga kao Galileju ili severni Negev. Zašto? Ove oblasti su, očigledno, delovi Izraela, ali imaju veoma složenu demografsku situaciju i određene tendencije", poručio je Nikolić, dodavši da je Srbiji važna podrška Izraela na međunarodnoj sceni.