7. april 2024 10:34

U Poljskoj se danas održavaju lokalni izbori

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Poljskoj se danas održavaju lokalni izbori

Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

VARŠAVA - Birači širom Poljske danas glasaju na lokalnim izborima na kojima će izabrati gradonačelnike, kao i članove opštinskih i pokrajinskih skupština.

To je prvi izborni test za koalicionu vladu premijera Donalda Tuska skoro četiri meseca otkako je preuzela vlast, preneo je AP.

Na izborima učestvuje gotovo 190.000 registrovanih kandidata koji se bore za pozicije u lokalnoj upravi u ovoj centralnoevropskoj zemlji sa 38 miliona ljudi.

Drugi izborni krug biće održan dve nedelje kasnije, 21. aprila, u slučajevima kada kandidati za gradonačelnike ne osvoje najmanje 50 odsto glasova u prvom krugu izbora.

Prema istraživanjima javnog mnjenja objavljenih uoči glasanja snage će odmeriti Tuskova Građanska koalicija, koju predvodi njegova centristička i proevropska stranka Građanska platforma i Pravo i pravda, konzervativna stranka koja je vladala zemljom od 2015. do prošle godine.

Na izborima učestvuju i kandidati koalicije Treći put, Levica i radikalna desničarska stranka Konfederacija.

Tuskova koalicija, koja uključuje Treći put i Levicu, pobedila je na parlamentarnim izborima u oktobru.

Rezultat koji je usledio nakon rekordne izlaznosti i označio je kraj osam godina vladavine Prava i pravde, koju je Evropska unija optužila za kršenje demokratskih standarda svojim promenama u pravosudnom sistemu i državnim medijima.

Tusk je pobedio obećavši da će poništiti mnoge od tih promena, ali je njegov pokušaj da vrati nezavisnost pravosudnog sistema dug proces koji zahteva donošenje novih zakona, a obećanje da će se liberalizovati strogi zakon o abortusu ometaju i konzervativci u okviru njegove koalicije.

Lokalni izbori su, takođe test i za Pravo i pravdu, koji je nizao izborne pobede i godinama dominirao političkom scenom, uživajući snažnu podršku u konzervativnim ruralnim oblastima.

Međutim, njenu tvrdolinijašku politiku prema LGBTQ+ i njeno ograničenje prava na abortus odbacuju mnogi mladi i žene.

Među kandidatima koji se bore za mesto gradonačelnika Varšave je i aktuelni gradonačelnik Rafal Tšaskovski, koji se bori da osvoji drugi mandat.

On je favorit na današnjim izborima, ali nije izvesno da li će pobediti danas ili će morati da ide u drugi krug za dve nedelje.