9. april 2024 14:38

Nepal: Sukob policije i demonstranata koji zahtevaju obnovu monarhije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nepal: Sukob policije i demonstranata koji zahtevaju obnovu monarhije

Foto: AP Photo/Niranjan Shrestha

KATMANDU - Stotine demonstranata koji zahtevaju obnovu monarhije u Nepalu sukobilie su se danas u Katmanduu sa policijom za suzbijanje nereda.

Pristalice bivšeg kralja Đanendre, koji je smenjen sa vlasti 2008. godine, pokušale su da probiju policijske barikade u pokušaju da dođu do kabineta premijera i drugih ključnih vladinih resora, prenosi AP.

Policija je koristila palice i ispaljivala vodene topove za razbijanje demonstracija, ali nema izveštaja o ozbiljnije povređenim.

Protest je sazvala Rastrija Pradžatantra partija, ili Nacionalna demokratska partija, poznata po podršci kralju Đanendri.

"Volimo svog kralja i zemlju više od svojih života. Vratite monarhiju. Ukinite republiku", uzvikivala je masa zahtevajući da Nepal, koji je 2007. godine proglašen sekularnom državom, ponovo postane hinduistička monarhija.

Tokom upornih uličnih protesta 2006. godine nepalski monarh bio je primoran da siđe sa trona, prekine svoju autoritarnu vladavinu i ustupi vlast parlamentu, a dve godine kasnije parlament je izglasao ukidanje viševekovne monarhije.

Od tada, Đanendra živi kao građanin bez političke moći ili državne zaštite i iako još uvek uživa određenu podršku ima neznatne šanse da se vrati na vlast.

Rojalističke grupe u Nepalu, gde se od ukidanja monarhije promenilo 13 vlada, optužuju glavne političke partije u zemlji za korupciju i neuspelo upravljanje.