10. april 2024 20:03

Kišida: Sa Bajdenom sam razgovarao o Kini, Severnoj Koreji i jačanju japanske vojske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kišida: Sa Bajdenom sam razgovarao o Kini, Severnoj Koreji i jačanju japanske vojske

Foto: AP Photo/Evan Vucci

VAŠINGTON - Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da je sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom razgovarao, između ostalog, o Kini, Severnoj Koreji i planovima za jačanje japanskih odbrambenih snaga.

"Složili smo se da će naše dve zemlje, kroz blisku saradnju, nastaviti da odgovaraju na izazove koji se tiču Kine. Istovremeno, potvrdili smo važnost nastavka našeg dijaloga sa Kinom i saradnje sa Kinom na zajedničkim izazovima", rekao je Kišida novinarima u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Dodao je da je Bajdenu ukazao na odlučnost Japana da ojača svoju vojsku i poveća budžet za odbranu.

"Predsednik Bajden me je uverio u njegovu snažnu podršku takvim naporima", rekao je Kišida.

Poseta japanskog premijera Vašingtonu usledila je nakon što je Bajden prošlog meseca objavio da se protivi planiranoj prodaji kompanije ''US Steel'' sa sedištem u Pitsburgu japanskoj kompaniji ''Nippon Steel'', istakavši da SAD treba da ''održe jake američke čeličane" u kojima rade američki radnici.

Nippon Steel je u decembru objavio da planira da kupi US Steel za 14,1 milijardu dolara u gotovini, što je izazvalo zabrinutost oko toga šta bi ta transakcija mogla da znači za sindikalne radnike, lance snabdevanja i nacionalnu bezbednost SAD.

Kišida je peti svetski lider za kog je Bajden upriličio zvaničnu večeru otkako je preuzeo dužnost 2021. godine.