15. april 2024 13:50

Boško Zorić: Dejstvo Izraela po iranskoj teritoriji bi moglo da uvuče druge aktere

Izvor: TANJUG

podeli vest

Boško Zorić: Dejstvo Izraela po iranskoj teritoriji bi moglo da uvuče druge aktere

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Pukovnik u penziji Boško Zorić izjavio je danas da bi direktno dejstvo Izraela po iranskoj teritoriji, nakon napada Irana na Izrael, mogao da bude fitilj koji bi kasnije uvukao druge aktere u oružani sukob i ocenio da će Zapad učiniti sve da se to ne dogodi.

"Mislim da će Zapad kao mentor Izraela odraditi da se situacija smiri, ali daje se i legitimno pravo Izraelu da kad god bude smatrao da treba da dejstvuje po iranskoj teritoriji, imaće opravdanje da kaže 'dobro, vi ste pokušali nas, a mi ćemo izabrati vreme i mesto kada ćemo mi dejstvovati'. To je i dalje jedan zamrznuti tinajući sukob koji traje od 1979. godine jer su do tada Iran i Izrael bili saveznici", ocenio je on za Tanjug.

Zorić kaže da trenutno ne očekuje dalju eskalaciju sukoba Izraela i Irana jer, ukoliko se uzme u obzir da je američki državni sekretar Entoni Blinken priznao da je Iran preko Turske kontaktirao Ameriku i obavestio je o ovom napadu, a da je Amerika preko Turske od Irana tražila da to bude umerena akcija bez mnogo žrtava i velikih razaranja, onda to liči na dogovor.

"Izvršeno je ubistvo visokih oficira iranske revolucionalne garde u Damasku 1. aprila, Iran se na neki način mora osvetiti pa onda 'dobro, dajmo im odobrenje, ionako neće ništa uraditi', jer sva ova sredstva koje Iran koristi su barem jedno do dve generacije tehnološki zastarela u odnosu na PVO Izraela", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko je cilj Irana bio ispitivanje i provera mogućnost izraelske PVO, odnosno nanošenje ekonomske štete, onda je iranska strana pobedila jer je prvi put došlo do napada na Izrael ovakvih razmera kakav je bio napad u noći na između subote i nedelje.

"Ako gledamo iransku stranu da je od preko 300 raznih letelica, 99 odsto oboreno, ne znam šta je tu pobeda. Možda ako je bio cilj ispitivanje i provera mogućnosti izraelske PVO, odnosno nanošenje ekonomske štete, jer sa relativno jeftnim dronovima provociran je vrlo skup PVO sistem, čije rekete su 20 puta skuplje od tih dronova, onda je naneta šteta", izjavio je pukovnik.

Sa druge strane, dodaje Zorić, Izrael je takođe pobedio jer je oborio 99 odsto letelica čime je reklamirao svoju spobobnost, svoja PVO sredstva koja će, smatra on, vojna industrija nakon ovoga vrlo dobro da unovči.