19. april 2024 09:58

Ukrajina: U ruskom napadu na Dnjepropetrovsku oblast 8 osoba poginulo, 29 povređeno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina: U ruskom napadu na Dnjepropetrovsku oblast 8 osoba poginulo, 29 povređeno

Foto: Shutterstock.com/NEOS Design, ilustracija

DNJEPAR - Najmanje osam osoba je poginulo, a 29 je povređeno u ruskom napadu na Dnjepropetrovsku oblast, saopštila je ukrajinska Državna služba za vanredne situacije.

U Dnjepru su dve osobe poginule, a 20 ljudi je povređeno, dok je u Sinelnikovu poginulo šest osoba, uključujući dvoje dece, a šest osoba je povređeno, prenosi Ukrinform. 

Načelnik vojne administracije u Krivom Rogu Oleksandr Vilkul izjavio je da je udar na infrastrukturu izazvao požar, prenosi Rojters.

Na licu mesta su hitne službe, a trenutno nisu poznati detalji o oštećenju infrastrukture.

Ruska vojska je tokom noći granatirala i stambene četvrti Hersona sa privremeno okupirane leve obale, a ranjene su tri osobe, objavio je na Fejsbuku šef Hersonske vojne oblasti Roman Mročko.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je u toku akcija spasavanja u Dnjepru nakon ruskog napada i da je porušeno nekoliko spratova stambene zgrade, a da su na udaru bili i Krivi Rog i Sinelnikovo.

"Svaka država koja pruža sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajini, svaki lider koji pomaže da se ubede partneri da PVO sada ne treba da budu u skladištima, već u gradovima i zajednicama koje su na udaru terorista, svi koji podržavaju našu odbranu, oni su spasioci života", naveo je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Rusija mora da snosi odgovornost za svoj teror, a "svaka raketa, svaki Šahed mora biti oboren". 
"Svet to može da garantuje, partneri imaju potrebne sposobnosti. To je dokazano, posebno na nebu Bliskog istoka i trebalo bi da funkcioniše na nebu Evrope", dodao je on.

Ukrajina tvrdi da je oborila ruski bombarder Tu-223M3

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikolaj Oleščuk izjavio je da je Ukrajina noćas oborila ruski dalekometni strateški bombarder Tu-22M3.

"Prvi put su protivvazdušne raketne jedinice Ratnog vazduhoplovstva, u saradnji sa Glavnom obaveštajnom upravom Ministarstva odbrane Ukrajine, uništile dalekometni strateški bombarder Tu-22M3", naveo je Oleščuk, a prenosi agencija Unian.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da se vojni avion, bombarder Tu-22M3 srušio u okrugu Krasnogvardejsk, u južnom ruskom regionu Stavropolj.

Kako je navedeno, do rušenja aviona došlo je zbog tehničkog kvara, a piloti su se katapultirali.

"Avion se srušio u okrugu Krasnogvardejski. Prema preliminarnim izveštajima, na tlu nije načinjena nikakva šteta, a piloti su se katapultirali", naveo je gubernator Stavropolja Vladimir Vladimirov na Telegramu.