22. april 2024 07:12

Na referendumu u Ekvadoru izglasane mere za borbu protiv kriminalnih bandi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na referendumu u Ekvadoru izglasane mere za borbu protiv kriminalnih bandi

Foto: AP Photo/Cesar Munoz

KITO - Na referendumu u Ekvadoru građani su velikom većinom glasali za pooštravanje sigurnosnih mera usled povećanja nasilja kriminalnih grupa u toj zemlji.

Predsednica Državnog izbornog saveta Dijana Atamaint objavila je da su građani Ekvadora glasali za sve bezbednosne mere, a da su odbili dva kontroverzna ekonomska predloga, prenosi AP.

"Odbranili smo državu. Sad ćemo imati alate potrebne da se borimo protiv prestupnika i vratimo mir porodicama Ekvadora", napisao je ekvadorski predsednik Danijel Noboa na društvenim mrežama.

Mere izglasane na jučerašnjem referendumu, na kojem je pravo glasa imalo oko 13 miliona građana, uključuju, između ostalog, angažovanje vojske u borbi protiv bandi i produženje zatvorskih kazni za osuđene trgovce drogom.

Prošle godine stopa ubistava u Ekvadou dostigla je 40 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi, što je jedna od najviših u regionu.

Predsednik Danijel Noboa pokrenuo je u januaru akciju protiv kriminalnih grupa, nakon što su maskirani naoružani ljudi zlostavljali lokalno stanovništvo i preuzeli kontrolu nad TV stanicom dok je program bio u toku.

Nakon tih dešavanja, Noboa je situaciju okarakterisao kao ''unutrašnji sukob'', što mu je omogućilo da iskoristi predsednička ovlašćenja u vanrednim slučajevima i rasporedi vojsku u poteri za oko 20 bandi koje su sada klasifikovane kao terorističke.

Ekvador, koji je do skoro važio za jednu od najmirnijih zemalja Latinske Amerike, prošle godine je zahvatio talas nasilja koji je potekao iz susedne Kolumbije, najvećeg svetskog proizvođača kokaina, navodi AP.