22. april 2024 09:17

Ađa Labib: Nove sankcije Iranu trebalo bi da obuhvataju Revolucionarnu gardu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ađa Labib: Nove sankcije Iranu trebalo bi da obuhvataju Revolucionarnu gardu

Foto: Tanjug video

LUKSEMBURG - Nove sankcije Evropske unije Iranu, kao odgovor na nedavne napade te zemlje na Izrael, trebalo bi da obuhvate pripadnike iranske Revolucionarne garde, izjavila je danas belgijska ministarka spoljnih poslova Ađa Labib.

Labib je novinarima u Luksemburgu, uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU, rekla da do sada nije postojao konsenzus o tome po kojoj pravnoj osnovi bi Revolucionarna garda mogla da bude dodata na listu subjekata EU koji se smatraju terorističkim organizacijama.

"Razgovaraćemo zajedno o tome", navela je ona, a prenosi Rojters.

Labib je dodala da smatra da bi trebalo proširiti sankcije protiv nasilnih naseljenika na Zapadnoj obali.

"Moramo da budemo uravnoteženi i da ne budemo optuženi da imamo dvostruke standarde", rekla je Labib.

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće i o situaciji u Ukrajini, a švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom ocenio je da bi naredni paket sankcija EU trebalo da uključi korake protiv "flote tankera u senci" koji, kako je rekao, prevoze rusku naftu da bi zaobišli sankcije.

On je, po dolasku na sastanak Saveta EU za spoljne poslove, rekao novinarima da je usvajanje 14. paketa sankcija "jedna je od najvažnijih stvari" i poručio da će se ministri EU pobrinuti da u njih bude uključena zabrana uvoza tečnog prirodnog gasa, kao i mere za obuzdavanje "ruske flote u senci".

U Luksemburgu se danas održava sastanak Saveta EU za spoljne poslove, kojim će predsedavati visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Tokom sastanka ministri spoljnih poslova EU trebalo bi da razgovaraju o ratu u Ukrajini, situaciji na Bliskom istoku i u Sudanu, kao i o aktuelnim poslovima, navodi se u najavi Saveta EU.

Razgovori o paketu sankcija su u ranoj fazi i nije predviđeno da budu usvojeni na sastanku u Luksemburgu.