22. april 2024 09:54

WWF apeluje na vlade da prioritet daju zabrani najštetnijih plastičnih materijala

Izvor: TANJUG

podeli vest

WWF apeluje na vlade da prioritet daju zabrani najštetnijih plastičnih materijala

Foto: Shutterstock.com/Casimiro PT, ilustracija

BEOGRAD - Preostalo je još samo dve runde pregovora o globalnom sporazumu o zagađenju plastikom pod okriljem UN, a WWF (svetska organizacija za zaštitu prirode) pozvala je vlade da prioritet daju zabrani najštetnijih plastičnih materijala i uspostavljanju globalnih zahteva o dizajnu i karakteristikama plastičnih proizvoda kako bi bio rešen problem zagađenja plastikom.

Uprkos preovlađujućoj podršci obavezujućem globalnom sporazumu, vlade se suočavaju sa konstantnim otporom male grupe država koje imaju više interesa da zaštite profit nego ljude i planetu, navedeno je u saopštenju WWF Adrija.

Kako se ukazuje, sada, kada su preostale samo dve runde pregovora, ono što vlade odluče na kraju ovonedeljnih pregovora u Otavi može da odluči sudbinu sporazuma.

“Kako bismo dobili efikasan sporazum do kraja ove godine, vlade sada moraju da daju prioritet dogovaranju ključnih mera koje će najviše uticati na zaustavljanje zagađenja plastikom. Poseban naglasak je na globalnim zabranama najštetnijih jednokratnih plastičnih materijala, koji čine 60 odsto ukupno proizvedene plastike na svetu,” kaže Aleksandra Ugarković iz WWF Adrije.

Navodi da bi na taj način bilo osigurano smanjenje plastičnog zagađenja, a ako bi bio globalno dogovoren i obavezujući dizajn i karakteristike plastičnih proizvoda, onda bismo gotovo izbacili nekontrolisano kruženje plastike u prirodi.

Nedavno istraživanje Ipsosa pokazalo je da 85 odsto ljudi širom sveta želi globalnu zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je peticiju koji je prošle godine pokrenuo WWF potpisalo više od 250.000 ljudi.