24. april 2024 08:03

Nikolas Maduro razmatra ponovno otvaranje Kancelarije UN za ljudska prava u Venecueli

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikolas Maduro razmatra ponovno otvaranje Kancelarije UN za ljudska prava u Venecueli

Foto: AP Photo, File/Ariana Cubillos

KARAKAS - Predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio je da je voljan da se sastane sa izaslanikom Kancelarije UN za ljudska prava, nakon što je venecuelanska vlada u februaru zatražila od osoblja Kancelarije da napusti zemlju.

''Dobio sam predlog da ponovo otvorim Kancelariju visokog komesara UN za ljudska prava Folkera Turka u Venecueli i slažem se da treba da prevaziđemo naše razlike“, rekao je Maduro venecuelanskoj nacionalnoj televiziji, tokom zajedničkog govora sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda, Karimom Kanom.

Maduro je dodao da je spreman da se uskoro sastane sa Turkom, a da je izaslanik Kancelarije dobrodošao da dođe na razgovore o razlikama koje imaju i načinima da se prevaziđe nastali sukob.

Nakon što je osoblju UN tela za ljudska prava zatraženo da napusti Venecuelu sredinom februara, vlada je saopštila da će kroz mesec dana revidirati tehničke uslove saradnje.

Venecuelanska vlada je tada kritikovala ''kolonijalistički, uvredljiv i nasilan stav'' UN, nakon što je specijalni izvestilac rekao da se venecuelanski program za hranu ne bavi osnovnim uzrocima gladi u toj zemlji, podseća Rojters.