24. april 2024 10:57

Tenesi usvojio zakon kojim se dozvoljava nastavnicima da nose oružje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tenesi usvojio zakon kojim se dozvoljava nastavnicima da nose oružje

Foto: AP Photo/George Walker IV

NEŠVIL  - Kongres američke savezne države Tenesi usvojio je zakon kojim se pojedinim nastavnicima i osoblju u javnim školama dozvoljava da nose skriveno oružje i zabranjuje roditeljima i drugim nastavnicima da saznaju ko je naoružan.

Ispred Predstavničkog doma Kongresa Tenesija u utorak je održan protest nakon što je donji dom parlamenta usvojio taj zakon sa 68 glasova "za" i 28 "protiv", objavio je Si-Bi-ES (CBS) njuz.

Zakon treba da potpiše republikanski guverner Tenesija Bil Li da bi stupio na snagu nakon što ga je prethodno usvojio i Senat te američke države.

Četiri republikanca u Predstavničkom domu i sve demokrate protivile su se donošenju tog zakona, prema kojem direktor, školski okrug i agencija za sprovođenje zakona moraju da se saglase da dozvole osoblju škole da nosi oružje.

Takođe, prema zakonu koji je usvojen u utorak, zaposleni u školi koji želi da nosi pištolj moraće da ima dozvolu za nošenje pištolja i pisano ovlašćenje direktora škole i lokalnih organa za sprovođenje zakona.

Trebalo bi da prođu proveru prošlosti, kao i 40 sati obuke iz rukovanja pištoljem.

Prema zakonu, nošenje oružja je zabranjeno na školskim priredbama na stadionima, fiskulturnim i ostalim salama.

Oko polovina američkih država dozvoljava nastavnicima ili drugim zaposlenima koji imaju dozvolu da skriveno nose oružje u školama.

U Tenesiju, napadač je u martu 2023. godine ubio iz vatrenog oružja u hrišćanskoj školi u Nešvilu troje dece i troje odraslih pre nego što ga je ubila policija.