25. april 2024 07:09

Niz sastanaka Aleksandra Vučića u Njujorku, poručio da nije optimista, ali nastavlja borbu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Niz sastanaka Aleksandra Vučića u Njujorku, poručio da nije optimista, ali nastavlja borbu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz sedišta UN u Njujorku, gde se početkom maja očekuje razmatranje u Generalnoj skupštini UN predloga rezolucije o Srebrenici, da nije optimističan po pitanju toga da će uspeti da spreči izglasavanje rezolucije, ali da ga to neće sprečiti da nastavi da se bori.

Vučić nastavlja danas posetu Njujorku, a juče se u sedištu UN sastao sa predstavnicima država članica iz Azijsko-pacifičke grupe, s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, predsedavajućim Generalne skupštine UN Denisom Frensisom, sa specijalnom savetnicom UN za sprečavanje genocida, stalnim predstavnikom Brazila u UN, kao i sa stalnim predstavnikom Kine Žangom Đunom i Meksika.

Vučić je saopštio da ga je Frensis obavestio da je Nemačka ubedljivo najangažovanija po pitanju usvajanja Rezolucije o Srebrenici, kao i da zemlje sponzori Rezolucije ne žele bilo kakvo odlaganje glasanja.

"Jasno je da su nam ostale samo poslednje pripreme da se borimo za čast i obraz Srbije. Nikoga od predlagača nije briga ni za Dejtonski sporazum koji gaze, nije ih briga ni za stabilnost u našem regionu, jedino što žele je kolektivna kazna za srpski narod. Poruku smo razumeli i borićemo se do kraja", naveo je Vučić na instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

U izjavi novinarima u Njujorku, Vučić je sinoć istakao da, iako će, kako se pretpostavlja na glasanju o rezouliciji biti puno suzdržanih, nije reč ni o kakvom konsenzusu.

On je rekao da ta odluka Generalne skupštine UN nije obavezujući akt ali da je velika moralna diskvalifikacija.

Naglasio je da misli i da je svima jasno da je to borba Davida i Golijata i pitao da li iko može da pokaže bilo kog časnog čoveka u svetu ko bi čitajući o Davidu i Golijatu bio na strani Golijota.

Ističe da su neki predstavnici u UN rekli da je neverovatno da je jedna "mala Srbija" uspela da se tako suprotstavi.

Vučić je u objavi na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" naveo da je razgovarao sa Guterešom o rezoluciji "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici" posebno u svetlu važne uloge koju UN imaju kao jedan od stubova međunarodnog prava.

"Ponovio sam da je Srbija ozbiljna zemlja koja beskompromisno osuđuje svaki zločin počinjen u ratnim sukobima, upravo u skladu sa načelima i regulama Ujedinjenih nacija, koje su i definisale razliku između zločina genocida, zločina protiv humanosti i ratnih zločina", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je na instagramu saopštio i da je podsekretarki UN i specijalnoj savetnici za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu preneo zabrinutost da bi usvajanje rezolucije moglo da dovede do daljih sukoba u budućnosti.

"Naglasio sam da bi usvajanjem rezolucije 'Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici' došlo do relativizacije samog pojma genocida, kao najstrašnijeg vida planskog i sistematskog zatiranja naroda i etničkih grupa, čemu je čovečanstvo, nažalost, svedočilo nekoliko puta u novijoj istoriji", rekao je Vučić.

On je izrazio zabrinutost da bi usvajanje te rezolucije moglo da dovede do daljih sukoba u budućnosti i ukazao na potrebu da se svi zajedno, pod okriljem Ujedinjenih nacija, založimo da pravda bude zadovoljena na način koji promoviše mir i pomirenje.

Vučić je, takođe, stalnog predstavnika NR Kine pri UN Žanga zamolio da Kina podrži poziciju Srbije.

"Zamolio sam uvaženog sagovornika da i ovoga puta Kina stane na stranu pravde i podrži poziciju Srbije. Posebno sam zahvalio stalnom predstavniku NR Kine na dosadašnjoj podršci njegove velike zemlje koju pruža našoj Srbiji u svim međunarodnim forumima, kao i na čvrstom i nepokolebljivom poštovanju temeljnih načela na kojima počivaju Ujedinjene nacije", rekao je Vučić.

Vučić boravi u Njujorku gde je u ponedeljak uveče predstavljao Srbiju na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Vučić pred sednicu Generalne skupštine na kojoj se početkom maja razmatra predlog rezolucije o Srebrenici u sedištu UN održava konsultacije sa predstavnicima zemalja članica UN, kako bi im objasnio poziciju Srbije o najavljenoj rezoluciji.