25. april 2024 14:13

Milorad Dodik: Podržavaju rezoluciju o Srebrenici iz spekulativnih razloga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik: Podržavaju rezoluciju o Srebrenici iz spekulativnih razloga

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

SANKT PETERBURG - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da rezolucija o Srebrenici, ako bude usvojena u Generalnoj skupštini UN, definitivno sahranjuje BiH, jer sahranjuje mogućnost da se dva naroda pomire, a oni koji podrže njeno usvajanje to rade iz spekulativnih razloga.

"To je dosipanje soli na ranu. Bošnjaci muslimani neće dobiti ništa od toga osim likovanja, a Srbi će to odbiti i ništa od toga neće primenjivati", rekao je Dodik u intervjuu za "Rusiju danas", prenosi Srna.

Predsednik Srpske je ukazao da su strani faktori počeli da kvalifikuju ponašanje Srba kao genocidno i pre nego što se išta desilo, te da su najavljivali da se Srbi navodno pripremaju za genocid.

Na pitanje koje će države osim Rusije glasati protiv rezolucije o Srebrenici, Dodik je rekao da veruje da će biti oko 40 zemalja koje "razumeju situaciju".

"Ne bih licitirao, ali po onome što znam, oko 40 zemalja će biti protiv. To nije malo kada uzmete u obzir da će njih 70, a možda i više biti uzdržano. Onda to znači da definitivna većina u Generalnoj skupštini UN neće glasati `za`", rekao je Dodik.

Ako u zbiru natpolovična većina glasova bude uzdržana i protiv rezolucije, kaže Dodik, onda to znači da većina globalne zajednice ne misli da se u Srebrenici desio genocid.

"To onda znači da oni koji su `za`, to rade iz spekulativnih razloga", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske veruje da je inicijativa o rezoluciji o Srebrenici usklađena sa odlukom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o prijemu samoproglašenog Kosova u Savet Evrope, da bi se tako izvršio pritisak na srpski narod.

"U Statutu Saveta Evrope piše da zemlje članice mogu biti samo članice UN, a Kosovo to nije. To kršenje pravila u trenutku kada njima to odgovara govori koliko oni sve smišljaju. Apsolutno mislim da je to koordinisano, a na kraju krajeva isti su promoteri svih tih događaja", rekao je Dodik.

Podsetio je da je Sud za ljudska prava koji je uspostavljen na nivou međunarodnog faktora u BiH svojevremeno zatražio da se naprave dva izveštaja - za Srebrenicu i za Sarajevo.

"Onaj koji je bio za Srebrenicu je tretirao samo stradanje Bošnjaka muslimana, a ne i Srba na prostoru Srebrenice, kojih je bilo oko 3.500", podseća Dodik i pita šta je sa izveštajem o stradalim Srbima u logorima u Sarajevu koje su držali muslimani, a kojih je bilo više nego stradalih Bošnjaka u Srebrenici.

Dodik je rekao da ga je iznenadilo što je Ruanda jedan od inicijatora rezolucije.

"U Srebrenici imate dokaze da je Vojska Republike Srpske odvojila žene i decu i prebacila na teritoriju koju su kontrolisali muslimani. U Ruandi je ubijeno 970.000 pripadnika jednog naroda od drugog naroda. Ubijeni su žene, deca, starci, muškarci, niko nije pravio razliku. Sada Ruanda, verovatno perući svoju istoriju pokušava da se stavi na stranu rezolucije. Sram ih bilo!", rekao je Dodik.

 

Kakvu budućnost ima BiH, ako jedan narod optužuje drugi za genocid

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upitao je kakvu budćnost ima BiH, ako jedan narod optužuje drugi za genocid.  

"Ako nas smatrate genocidnim, kakvu budućnost imate s nama? Što bi imali budućnost s nama, ako smo genocidni? Eto, mi nećemo s vama zašto vi nas smatrate genocidnim. I šta sad - ja sam kriv, jer govorim? Nek budem kriv, ja ću stalno govoriti", rekao je Dodik u intervju za politički magazin Pečat.  

Pečat će biti emitovan večeras od 21.30. Emisija će se, između ostalog, baviti i pitanjima zašto je genocid nad Srbima, počinjen u dva svetska rata, istrgnut iz istorije, zatim da li je rezolucija o Srebrenici politički trik koji bi mogao da podstakne tenzije na Balkanu, kao i zašto je Izborni zakon BiH i dalje u ćorsokaku.

 

Dodik položio venac žrtvama opsade Lenjingrada

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je venac žrtvama opsade Lenjingrada i poručio da Srpska poštuje ruski narod u rusku istoriju.  

Dodik je venac žrtvama opsade Lenjingrada položio na na Piskarjovskom groblju u Sankt Peterburgu i istakao da je ovo sveto mesto i grad heroj koji je dao odlučujući doprinos pobedi Rusije.  

"Mi smo bratski narodi, Republika Srpska poštuje ruski narod i rusku istoriju. Sada se događaji iz Drugog svetskog rata revidiraju. Zapadne vlasti rade isto sa srpskom istorijom, pokušavajući da okrive Srbe za mnoge zločine", naveo je Dodik, objavljeno je na sajtu Sankt Peterburga, prenosi RTRS.