16. januar 2023 21:57

Vitalij Kličko: Infrastruktura Kijeva mogla bi da se uruši svakog trenutka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vitalij Kličko: Infrastruktura Kijeva mogla bi da se uruši svakog trenutka

Foto: AP Photo/John Leicester

KIJEV - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je danas da bi infrastruktura ukrajinske prestonice mogla da se uruši svakog trenutka, jer sporadični raketni napadi Rusije zajedno sa padom temperatura stavljaju lokalne vlasti pod sve veći pritisak.

Kličko je za Rojters, na marginama godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu rekao i da zapadni saveznici Ukrajine moraju da ubrzaju isporuku sistema protivvazdušne odbrane koji mogu da obaraju ruske rakete.

Gradonačelnik Kijeva je optužio Moskvu da neselektivno gađa civile, kao i ključnu infrastrukturu, ugrožavajući snabdevanje strujom, tekućom vodom i centralnim grejanjem.

„Ne govorimo o kolapsu, ali to može da se desi...svakog trenutka, ruske rakete mogu da unište našu kritičnu infrastrukturu u Kijevu“, rekao je Kličko i dodao da trenutno postoji deficit energije od 30 odsto u Kijevu.

Dodaje da je u Ukrajini sada prilično hladno i da je život bez struje i grejanja skoro nemoguć.

"Situacija je kritična. Borimo se da opstanemo“, rekao je Kličko.

Bivši svetski šampioni u boksu u teškoj kategoriji Vitali i Vladimir Kličko deo su šire ukrajinske delegacije na visokom poslovnom i političkom nivou koja prisustvuje samitu u Davosu.

Deo fokusa ukrajinske delegacije u Davosu biće postavljanje temelja za buduću rekonstrukciju i procena mogućnosti ulaganja u oporavak zemlje.