27. maj 2024 09:35

Kišida: Japan, Južna Koreja i Kina potvrdili značaj denuklearizacije Severne Koreje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kišida: Japan, Južna Koreja i Kina potvrdili značaj denuklearizacije Severne Koreje

Foto: Pool Photo via AP/Chung Sung-Jun

SEUL - Japan, Južna Koreja i KIina potvrdili su danas na trilateralnom samitu u Seulu značaj denuklearizacije Severne Koreje, izjavio je japanski premijer Fumio Kišida, nekoliko sati nakon što je Pjongjang najavio da će lansirati satelit uz pomoć rakete.

U zajedničkom saopštenju posle sastanka predsednika Južne Koreje Jun Suk Jeola, premijera Japana Fumia Kišide i kineskog premijera Li Ćijanga, ne pominje se, međutim, posvećenost "potpunoj denuklearizaciji" kao na prošlom sastanku 2019. godine, već se navodi da je stabilnost na Korejskom poluostrvu u "zajedničkom interesu" tri azijske zemlje, prenosi agencija Kjodo.

U saopštenju se navodi da su lideri "ponovili stavove o regionalnom miru i stabilnosti, denuklearizaciji Korejskog poluostrva i pitanju otmica".

Dodaje se da je dogovoren nastavak rada na političkom rešenju za pitanje Korejskog poluostrva.

Japanska vlada saopštila je ranije danas da ju je Severna Koreja obavestila o svom planu da lansira satelit uz pomoć rakete pre 4. juna.

Kjodo navodi da bi to lansiranje moglo da uključuje tehnologiju balističkih raketa, čime bi bile prekršene rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tri lidera dogovorila su se danas i o ubrzanju pregovora o potpisivanju trilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini, navodi Kjodo.

Kišida, Jun i Li takođe su potvrdili da će raditi zajedno na jačanju lanaca snabdevanja.

Pregovori tri zemlje o sporazumu o slobodnoj trgovini usporeni su početkom 2020. godine, uglavnom zbog kovid pandemije.

Današnji trilateralni sastanak Kine, Japana i Južne Koreje je prvi od 2019. godine, kada je ta godišnja tradicija prestala zbog pandemije koronavirusa.