14. mart 2023 11:29

Bali planira da turistima zabrani da voze motore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bali planira da turistima zabrani da voze motore

Foto: Shutterstock.com/Kaneos Media, ilustracija

DENPASAR - Guverner Balija namerava da zabrani stranim turistima da iznajmljuju i voze motocikle zbog niza slučajeva u kojima su prekršeni saobraćajni propisi.

"Ne bi trebalo da lutate ostrvom koristeći motore, bez košulja ili odeće, bez kacige, pa čak ni bez dozvole", rekao je guverner Aj Vajan Koster, prenosi BBC.

Umesto motorima, turisti će se kretati ostrvom vozilima koje obezbeđuju turističke agencije.

Kako se navodi, uredba će biti doneta zbog činjenice da su u poslednjoj nedelji februara turisti prekršili saobraćajne propise više od 171 puta, a primećeno je i da turisti koriste lažne registarske tablice.

"Ako ste turista, onda se ponašajte kao turista", rekao je guverner.

Na Baliju strani turisti često iznajmljuju motore za kretanje po ostrvu, koje i inače nema dobro razvijen sistem javnog prevoza.

Predložena zabrana biće sprovedena kroz regionalni zakon u toku ove godine, ali je nejasno kako će biti sprovedena.

Dedek Varjana, koji predsedava Udruženjem za iznajmljivanje motocikala na Baliju, rekao je da je predlog prenagljen i da bi vlasti trebalo da reaguju na konkretne prekršaje umesto da postavljaju opštu zabranu.

Slično misli i predavač turizma na Univerzitetu Udajana na Baliju Nioman Sukma Arida, koji smatra da takva zabrana može da naruši reputaciju Indonezije u očima drugih zemalja.

On dodaje da sve veći broj saobraćajnih prekršaja takođe ukazuje na to da lokalne vlasti slabo sprovode postojeća pravila.

Osim ove uredbe, guverner je najavio i da će ukinuti vize koje se dobijaju po dolasku na Bali za turista iz Rusije i Ukrajine zbog nedoličnog ponašanja i nepridržavanja lokalnih propisa.

Prošle nedelje vlasti su uhapsile nekoliko ruskih državljana zbog kršenja njihovih boravišnih dozvola, a neki su zloupotrebili vize za posetioce za otvaranje preduzeća.

Pre pandemije koronavirusa, najbrojniji turisti na Baliju bili su Australijanci i Rusi.