28. mart 2023 12:48

Novi Zeland: Neobično jaka polarna svetlost privlači lovce na auroru australis

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi Zeland: Neobično jaka polarna svetlost privlači lovce na auroru australis

Foto: Shutterstock.com/Fotos593, ilustracija

OKLAND - Polarna svetlost, koja nastaje kao posledica eksplozije Sunčevih pega i solarnih oluja, je ove godine u Australiji i na Novom Zelandu mnogo vidljivija nego prethodnih godina, što privlači lovce na ovaj prirodni fenomen koji satima voze kroz noć da bi uhvatili idealni snimak aurore australis.

"Poslednjih nekoliko nedelja smo videli stvarno dobru polarnu svetlost", rekao je astronom i direktor muzeja Otago Jan Grifin, prenosi Gardijan.

Džejms O'Di sa Južnog ostrva Novog Zelanda tvrdi da je lov na polarnu svetlost "avantura", koja postaje "malo i zavisnost, zato što uvek pratite gde će se sledeći put pojaviti polarna svetlost."

On i njegovi prijatelji koriste aplikacije koje ih upozoravaju na moguće datume kada će polarna svetlost biti vidljiva i traže dobra mesta za fotografisanje gde je nebo bez oblaka.

Kada podignete fotoaparat i uslikate boje polarne svetlosti, osetite "strahopoštovanje", tvrdi O'Di .

Aurora australis se obično mnogo bolje vidi sa Južnog ostrva Novog Zelanda, ali u poslednje vreme su svetla bila toliko jaka da su se videla i iz Oklanda sa Severnog ostrva.

Polarna svetlost na severu Zemlje je poznata pod nazivom aurora borelis, a kada se pojavi na Južnom polu, naziva se aurora australis.