10. maj 2023 13:42

Jevrejska udruženja osudila prodaju nakita povezanog sa nacistima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jevrejska udruženja osudila prodaju nakita povezanog sa nacistima

Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP/SALVATORE DI NOLFI

LOS ANĐELES - Jevrejska udruženja osudila su prodaju nakita u vrednosti od više miliona dolara, koji je organizovala auksicjska kuća "Kristi", a koji je pripadao austrijskoj milijarderki Hajdi Horten, čiji se suprug obogatio se u nacističkoj Nemačkoj.

Suprug Horten, Helmut Horten bio je član nacističke partije, a preuzeo je jevrejske firme čiji su vlasnici 1930-ih napustili Nemačku.

Aukcijska kuća "Kristi" organizovala je prodaju 700 komada nakita Horten, čija se vrednost procenjuje na više od 150 miliona dolara.

Sav prihod biće doniran u humanitarne svrhe, uključujući i grupama za istraživanje Holokausta, a „Kristi“ će takođe donirati značajnu sumu.

Centar "Simon Vizental", jevrejska grupa za ljudska prava sa sedištem u SAD, tražio je od kuće „Kristi" da otkaže aukciju.

"Hortensove milijarde kojima je kolekcija sakupljena bili su u velikoj meri profit od nacističke 'arijanizacije' jevrejskih firmi", navodi se u pismu centra aukcijskoj kući.

Hortenov je preminula prošle godine u 82. godini, a njeno bogatstvo Forbs procenjuje na 2,9 milijardi dolara. Njen suprug, koji je preminuo u Švajcarskoj 1987. godine, preuzeo je tekstilnu kompaniju "Alsberg" nakon progona njenih jevrejskih vlasnika 1936. godine.

Neki od najvrednijih komada na aukciji uključuju dijamantsku ogrlicu Heri Vinston od 90 karata, pod nazivom "Dijamant iz Indije", i dijamantski prsten "Kartijea" čija se vrednost procenjuje na 20 miliona dolara, preneo je Rojters.

Kolekcija, koja je počela da se gomila početkom sedamdesetih sve do smrti Horten prošle godine, sastoji se, takođe, od više od 100 komada "Bulgarija".