21. jun 2023 16:24

Njujork: Modi se pridružio diplomatama na sesiji joge na travnjaku ispred UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Njujork: Modi se pridružio diplomatama na sesiji joge na travnjaku ispred UN

Foto: AP Photo/Jeenah Moon

NJUJORK - Indijski premijer Narendra Modi pridružio se danas velikom broju diplomata i zvanica na jutarnjoj sesiji joge u Ujedinjenim nacijama, započevši javni deo svoje posete SAD.

Sa indijskim prostirkama za jogu, koje su prekrivale prostrani severni travnjak sedišta UN, Modi se poklonio statui ubijenog indijskog lidera Mahatmi Gandiju, preneo je AP.

On je prikazao jogu kao praksu za sve uzraste koja je dostupna svim verama i kulturama.

"Kada radimo jogu, osećamo se fizički spremni, mentalno smireni i emocionalno zadovoljni. Ali, ne radi se samo o vežbanju na strunjači", rekao je Modi i istakao da je joga način života.

Zatim je lider najmnogoljudnije nacije na svetu zauzeo svoje mesto na strunjači usred gomile ljudi, sklopljenih ruku, dok je instruktor joge predvodio uvodno pevanje, sunce sijalo sa susednog Ist Rivera i zastava svetskog tela se povijala na povetarcu.

Događaj je upriličen u čast Međunarodnog dana joge, uvedenog 2014. godine na insistiranje Modija.

On je stigao u Njujork juče u posetu tokom koje će imati dovoljno vremena za razgovore o globalnim pitanjima.

Modi je planirao da kasnije danas otputuje u Vašington u trodnevnu posetu koja uključuje sastanak u Ovalnoj kancelariji sa predsednikom Džozefom Bajdenom, obraćanje na zajedničkom sastanku Kongresa, državnu večeru u Beloj kući i još mnogo toga.

On planira i ručak u Stejt departmentu kome će prisustvovati potpredsednica Kamala Haris, čija je majka rođena u Indiji i državni sekretar Entoni Blinken.

Poseta je upriličena u trenutku kada obe zemlje žele osnažavanje odnosa.