3. jul 2023 12:30

Posle 84 godine rešena misterija devojčica koje su pobegle od Holokausta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Posle 84 godine rešena misterija devojčica koje su pobegle od Holokausta

Foto: AP Photo, file/Markus Schreiber

LONDON - Fotografija tri nepoznate jevrejske devojčice koje beže iz nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata postala je jedna od ikona Holokausta i stradanja Jevreja koja se pojavljivala u muzejima, na izložbama i u publikacijama.

Poznato je da je ova istorijska fotografija snimljena 1939. godine na londonskoj stanici Liverpul strit, ali sve do sada, više od 80 godina, identitet devojaka je bio misterija, prenosi Bi-Bi-Si.

Na fotografiji su petogodišnja Inge Adamec, njena 10-godišnja sestra Rut i 10-godišnja Hana Kon koja u rukama drži lutku.

Sestre Adamec su pobegle iz svog doma u Breslavu u Nemačkoj, sada Vroclavu u Poljskoj, a njihova majka i mlađa sestra su ostale u Aušvicu gde su i umrle.

Tek kada je postala penzionerka, Inge je shvatila da su ona i Rut, koja je umrla 2015. godine, zauvek ovekovečene kao ikone Holokausta i masovne evakuacije jevrejske dece iz nacističke Nemačke sprovedene 1939. godine, tzv. Kindertransport.

Kao Indge i Rut, ni Hana se nije sećala fotografije koja je snimljena, iako se sećala putovanja i lutke.

Pre svoje smrti 2018. godine, ona je javno govorila o svojim sećanjima i iskustvima pred auditorijumom na Univerzitet u Londonu.

"Sećam se da sam prolazila kroz Holandiju i da su nam ljubazne dame davale lepljive lepinje i limunadu", rekla je tada Hana Kon.

Kada je reč o autoru fotografije iz zapisa u arhivi Getti Images Hulton Archives zna se da se zvao Stefenson i da je radio za agenciju Topical Press koja je zapošljavala više od 1.000 fotografa koji su isporučivali fotografije za potrebe ogromne industrije štampanih medija.