20. januar 2023 12:28

Holandija želi da zabrani pse sa ravnom njuškom i mačke sa savijenim ušima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Holandija želi da zabrani pse sa ravnom njuškom i mačke sa savijenim ušima

Foto: Shutterstock.com/Erik Lam, ilustracija

HAG - Holandija radi na zabrani pasa sa spljoštenom njuškom i mačaka sa savijenim ušima kako bi sprečila patnju takvih životinja.

"Holandija preduzima dalekosežne korake ka tome da postane zemlja u kojoj nijedan kućni ljubimac ne mora da pati zbog izgleda", saopštio je danas ministar za kulturu, prirodu i kvalitet hrane Piet Adema, prenosi portal NL Tajms.

Radi se na dve zabrane posedovanja životinja sa štetnim spoljašnjim karakteristikama, kao što su mačka sa preklopljenim ušima ili pas sa kratkom njuškom koje životinji mogu izazvati doživotnu patnju, kao što su problemi sa disanjem.

Zabrana posedovanja životinja sa štetnim karakteristikama automatski će uključivati i zabranu trgovine i uvoza ovih životinja, a postojaće i dogovor za ljude koji već imaju kućne ljubimce sa takvim karakteristikama kojima će biti dozvoljeno da drže svoje ljubimce do kraja njihovog života.

"Za rešavanje ovih pitanja biće potrebno vreme, ali već želimo da obavestimo ljude, posebno one koji razmišljaju o dovođenju novog kućnog ljubimca u svoj dom", rekao je Adema.