7. jun 2023 12:40

Pjer Košar: Aerodrom "Nikola Tesla" ide ka tome da postane regionalno čvorište

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pjer Košar: Aerodrom "Nikola Tesla" ide ka tome da postane regionalno čvorište

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Aerodrom "Nikola Tesla" ide ka tome da postane regionalno čvorište, koje na prirodan i jednostavan način povezuje ekonomske centre Balkana i jugoistočne Evrope, izjavio je danas ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, povodom puštanja u rad poletno-sletne staze na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Košar je podsetio da su mladi srpski oficiri 1908. godine vežbali da lete na francuskom avionu "Farman 4".

 

"Tokom Prvog svetskog rata, 1915. godine, general (Žozef) Žofr je definisao osnove francusko-srpske saradnje šaljući u Srbiju eksperte i avione i organizujući obuku u francuskoj za srpske pilote i aviomehaničare", rekao je Košar.

Prema rečima Košara, model javnoprivatnog partnerstva se pokazao kao garant efikasnosti i brzine.

"Ovo je pogotovu tačno u sektorima koji su esencijalni za ekonomski razvoj zemalja u evropskom putu poput transporta i infrastrukture, tretmana otpada, upravljanja vodomom i energijom, naveo je Košar.

On je dodao da proširenje aerodroma "Nikola Tesla" prenosi prisustvo francuske ekonomije u drugu dimenziju, koja je, kako on kaže, poravnana sa namerama francuskog predsednika Emanuela Makrona i francuskih vlastima da iskuju dugotrajno partnerstvo sa Srbijom.

"Francuska je zadovoljna i zahvalna da bude asocirana sa ovim postignućem, koje je već uspeh", istakao je Košar.