29. februar 2024 15:24

Ministar Cvetković sastao se s turskim ambasadorom, razgovarali o privrednoj saradnji Srbije i Turske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Cvetković sastao se s turskim ambasadorom, razgovarali o privrednoj saradnji Srbije i Turske

Foto: TANJUG/Ministarstvo privrede

BEOGRAD - Ministar privrede Slobodan Cvetković razgovarao je danas sa ambasadorom Turske Hamijem Aksojem i predsednikom Fondacije za ekonomska istraživanja Turske Ahmetom Inčekarom o različitim modalitetima za unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje.

Tema razgovora bio je i simpozijumu o unapređenju ekonomskih odnosa, koji Fondacija za ekonomska istraživanja planira da organizuje u Beogradu u ove godine, navodi se u saopštenju MInistarstva.

Tom prilikom Cvetković je ocenio da su odnosi Srbije i Turske veoma intenzivni i sadržajni o čemu svedoči veliki broj potpisanih memoranduma i sporazuma, kao i niz razmena poseta na visokom i najvišem nivou.

"Ekonomski odnosi između Srbije i Turske su dobri, ali postoji mogućnost za dalji razvoj i unapređenje u više oblasti. Ohrabrujući su podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Turske. U 2023. godini spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom beleži rast od 27,7 odsto u odnosu na 2022. godinu, a iznosila je 2,28 milijarde evra", rekao je Cvetković.

Ambasador Aksoj ukazao je na konstantan rast investicija turskih kompanija u Srbiji, posebno istakavši rastući interes za ulaganja u sektor energetike i za učešće u velikim projektima u Srbiji poput Svetske izložbe EKSPO 27 i projekta "Veliki skok u budućnost", koji je nedavno predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Profesor Inčekara je rekao da, nakon uspešno organizovanog simpozijuma 2015. godine, Fondacija za ekonomska istraživanja planira da u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizuje jednodnevni naučni simpozijum u Beogradu.

Ministar Cvetković pozdravio je inicijativu za održavanje naučnog simpozijuma kao dobre prilike za povezivanje privrednika obe zemlje, posebno u kontekstu budućih projekata, koji će imajući u vidu njihovu ukupnu procenjenu vrednost privući veliki broj investitora i poslovnih partnera iz čitavog regiona i različitih industrijskih grana.