29. mart 2024 14:05

Polatna kod Žabara 190. selo u Srbiji koje je dobilo brzi optički internet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Polatna kod Žabara 190. selo u Srbiji koje je dobilo brzi optički internet

Foto: TANJUG/MIT/ Marina Jančević

ŽABARI - Selo Polatna kod Žabara je 190. selo u Srbiji koje je dobilo pristup brzom internetu, a u toku su intenzivni radovi u još 112 sela širom Srbije da dobiju taj pristup, izjavio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

On je, kako je saopštilo ministarstvo, rekao da je uvođenja brzog interneta, odnosno izgradnje širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije projekat od strateškog značaja, sa ciljem povezivanja domaćinstava i izdvojenih odeljenja osnovnih škola na brzi internet.

Jovanović je naveo i da prva faza ovog projekta obuhvata izgradnju približno 4.700 kilometara optičkih trasa, za oko 700 ruralnih naselja, blizu 120.000 domaćinstava i oko 730 škola.

Završetkom druge i treće faze ovog projekta, koja se očekuje do kraja 2025. godine, kako je naglasio ministar, preko 99 odsto domaćinstava u Srbiji imaće fiksni optički pristup internetu.

Jovanović je podsetio i da je u opštini Žabari kroz projekat "Povezane škole" koji je ministarstvo okončalo prošle godine, završena izgradnja lokalne računarske mreže u šest osnovnih škola, dok je na Akademsku mrežu Srbije (AMRES) povezano svih 14 lokacija osnovnih škola i njihovih izdvojenih odeljenja.

"Uvođenjem brzog interneta u selima, otvaramo nove mogućnosti i perspektive za ljude koji žive u ruralnim predelima. Elektronska uprava, digitalni udžbenici, elektronski dnevnik, časovi informatike i računarstva, kao i raznovrsni digitalni sadržaji su sada dostupni ne samo u urbanim sredinama, već i u selima širom Srbije", rekao je on.

Prema Jovanovićevim rečima, pristup brzom internetu ne samo da donosi promenu u načinu na koji učimo i radimo, već ljudima u ruralnim područjima otvara vrata ka novim poslovnim mogućnostima korišćenjem elektronske trgovine.

"Takođe, priključkom na internet omogućen je i pristup televiziji odnosno multimedijalnim sadržajima, brojnim televizijskim kanalima, zabavnim i naučnim programima, sportu i filmskim sadržajima, kao i uslugama fiksne telefonije", naglasio je on.

Jovanović je kazao i da u Polatni već 29 domaćinstava ima internet priključak, kao i izdvojeno odeljenje osnovne škole "Heroj Rosa Trifunović" koje će od sada imati mogućnost digitalne nastave.

U saopštenju ministarstva informisanja i telekomunikacija se ističe i da je OŠ "Heroj Rosa Trifunović" u selu Polatna ministarstvo opremilo sa laptop računarom i štampačem.