22. april 2024 17:44

Ministar Jovanović s direktorima GEANT i AMRES o unapređenju saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Jovanović s direktorima GEANT i AMRES o unapređenju saradnje

Foto: TANJUG/MIT/ MARINA JANČEVIĆ

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović sastao se danas sa direktorom Panevropske akademske mreže (GEANT) Erikom Huizerom i direktorom Akademske mreže Republike Srbije (AMRES), Bojanom Jakovljevićem.

AMRES je od 2011. godine član GEANT, koja povezuje nacionalne akademske mreže Evrope u jedinstvenu infrastrukturu i omogućava da naučno-istraživačke, akademske i obrazovne ustanove širom Evrope budu međusobno povezane i povezane sa ostatkom sveta.

''AMRES povezuje svih šest državnih univerziteta u našoj zemlji, fakultete, institute, medicinske ustanove, visoke škole, srednje i osnovne škole, biblioteke, muzeje kao i ostale obrazovne i ustanove kulture, što je 2.000 različitih institucija sa oko 4.100 lokacija. Od 2023. godine, Akademska mreža Republike Srbije je omogućila institucijama, odnosno svim svojim krajnjim korisnicima, korišćenje eduroam servisa na više od 2.000 lokacija širom Srbije, sa preko 23.000 bežičnih tačaka pristupa'', rekao je ministar Jovanović.

On je istakao da je Srbija se po broju dostupnih eduroam (education roaming) lokacija trenutno nalazi na trećem mestu u Evropi i petom mestu u svetu, odmah iza visoko razvijenih zemalja, kao što su Brazil, SAD, Nemačka i Engleska, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Dodao je da eduroam predstavlja standard za bežični pristup internetu u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta koji svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup internetu, bez otvaranja dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju.

Ministar je još naveo da je zahvaljujući formiranju GEANT DWDM čvorišta u Beogradu 2022. godine, ukupan kapacitet AMRES prema GEANT mreži i internetu je povećan sa 30 Gpbs na 200 Gbps, dok je u planu da se 2025. godine u Beogradu formira i GEANT MPLS čvorište, što će omogućiti dalje povećanje kapaciteta na 800 Gbps.

Jovanović je zahvalio direktoru GEANT-a, koji je po prvi put u poseti Srbiji i ovom prilikom ga obavestio da je zahvaljujući uspešno realizovanom projektu ''Povezane škole'', brzim, pouzdanim i bezbednim internetom preko akademske AMRES mreže pokriveno više od 3.800 školskih objekata osnovnih i srednjih škola u Srbiji, sa 35.000 nastavnih prostorija u kojima se školuje više od 730.000 đaka i radi preko 100.000 nastavnika i profesora.