23. april 2024 14:32

Kovačević: U subotu Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja u Knez Mihailovoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovačević: U subotu Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja u Knez Mihailovoj

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Srednjoškolci i njihovi roditelji sve informacije o dualnom obrazovanju moći će da dobiju tokom manifestacije "Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja" koja će u subotu, 27. aprila biti organizovana u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, na platou ispred Tržnog centra Rajićeva, izjavila je danas direktorka Centra za edukaciju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mirjana Kovačević.

Ona je u razgovoru sa novinarima istakla da će u vremenu od 11 do 14 časova, kada će se manistacija održavati, zainteresovani moći da dobiju odgovore na sva pitanja o obrazovnim profilima i kompanijama u kojima se realizuje dualno obrazovanje, procesu raspoređivanja učenika, naknadi na koju đaci imaju pravo i slično.

Konkurs za upis u srednju školu za sledeću školsku godinu za učenike koji se opredele za dualno obrazovanje, kako je rečeno, trebalo bi da bude objavljen do kraja aprila.

Za učenike će biti 4.400 mesta, koje će ponuditi oko 500 poslodavaca, koliko ih je spremno da se uključi u ovaj program obrazovanja.

Đaci će moći da biraju između 83 obrazovna profila iz 11 područja rada.

Inače, do sada je ovim modelom obrazovanja obuhvaćeno oko 16.000 učenika a u realizaciji učenja kroz rad učestvuje oko 950 kompanija.

PKS je pre desetak godina pokrenula inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Srbije, a kompanije koje su uključene u ovaj model obrazovanja akreditovane su od PKS.