14. mart 2024 18:59

Nikola Bertolini obišao projekte prekogranične saradnje u Novom Pazaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Bertolini obišao projekte prekogranične saradnje u Novom Pazaru

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

NOVI PAZAR - Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini danas je u Novom Pazaru

nakon sastanka sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, obilaska radova na izgradnji Smart City centra i obeležavanja početka projekta "Putokazi ka EU kroz Zapadnu Srbiju i Šumadiju'', obišao i dva projekta koja su realizovana kroz program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore.

Delegacija EU u Srbiji predvođena Bertolinijem boravi u dvodnevnoj poseti Novom Pazaru tokom koje obilazi projekte koje je podržala Evropska unija.

Bertolini je u pratnji domaćina gradonačelnika Biševca obišao Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Tahir Taša Delić", kojem je donirana oprema za primenu neurofidbek i biofidbek terapije i kombi vozilo, a potom i Dom zdravlja koji je kroz projekat „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori" dobio medicinsku opremu namenjenu radu službe za zdravstvenu zaštitu žena.

“Briga o najugroženijima je najvažnija dužnost u savremenom društvu. Zato sam zahvalan ljudima zaposlenima ovde koji rade dobar posao. Zahvalan sam i mnogim ljudima iz Evropske unije koji finansiraju ovakve projekte”, izjavio je Bertolini.

Direktor novopazarskog Doma zdravlja, Ervin Ćorović, izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo zbog mnogih projekata realizovanih zahvaljujući sredstvima E u novopazarskom zdravstvu.

“Hitna pomoć izgrađena je novcem Evropske unije. Zadnji projekat koji smo realizovali bio je prekogranični sa Crnom Gorom, ticao se unapređenja reproduktivnog zdravlja žena. Akcenat je bio na ranom oktrivanju raka dojke i raka grlića materice. Kroz ovaj projekat, zahvaljujući sredtsvima EU nabavili smo potrebnu opremu, obišli smo veliki broj seoskih ambulani, socijalno-ranjiva lica i sugrađanke koje do sada nisu obavljale preventivne preglede”, naveo je Ćorović.

Gradonačelnik Nihat Biševac, podsetio je da je zahvaljujući finansiranju izgradnje zgrade Hitne pomoći sada pacijenti i zaposleni u zdravstvu imaju kvalitetnije uslove lečenja i rada.

“EU je pomogla osim sredstvima, da se podiže i svest građanki o preventivnim pregledima. Višestruka je važnost podrške EU ovom prekograničnom projektu”, naveo je Biševac.

Za sutra je najavljena poseta privatnim firmama u Novom Pazaru koje su kroz programe finansirane od strane EU unapredile svoje poslovanje.