15. mart 2024 15:34

Bertolini posetio Novi Pazar: Podsticaj kulture u svim delovima Srbije je važan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bertolini posetio Novi Pazar: Podsticaj kulture u svim delovima Srbije je važan

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

NOVI PAZAR - Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini posetio je danas preduzeća u Novom Pazaru koja su koristila sredstva Evropske unije u cilju unapređenja kvaliteta poslovanja, i prisustvovao otvaranju festivala kulture.

Bertolini je u pratnji domaćina, gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca i njegovih saradnika prisustvovao i otvaranju festivala Kreativna Evropa "Pomeramo granice", u okviru kojeg je održana izložba ženskog stripa “Moć žena u stripu”.

Festival su otvorili šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini, posebna savetnica u Ministarstvu kulture za oblast zaštite i razvoja nacionalnih manjina Alma Rizvanović i Biševac.

"Podsticaj i negovanje kulture u svim delovima Srbije su važni. Srbija nije samo Beograd. Dragoceno je što je festival organizovan u Novom Pazaru, jer je ovo grad pun istorije, velike kulturne produkcije. Strip o ženi, koji su napravile žene je poseban medij, spreman da komunicira i sa najmlađom publikom. Važno je da se žena i njena uloga adekvatno predstave, jer u suprotnom idemo putem rodne nejednakosti", kazao je Bertolini.

Rizvanović je navela da se kontinuirano doprinosi infrastrukturnom jačanju kulturne ponude u Novom Pazaru, i stvaraju uslovi da u nekoj od narednih godina Novi Pazar konkuriše i bude nacionalna prestonica kulture, što, kako je rekla, svakako zaslužuje.

"Kulturno nasleđe ima simbolički i identitetski značaj u svesti ljudi, a sa ekonomske strane predstavlja značajan turistički potencijal. Organizacijom prvog Festivala Kreativna Evropa baš u Novom Pazaru postajemo partneri u obezbeđivanju decentralizacije i ravnopravne distribucije sredstava iz Evropske unije za finansiranje projekata u oblasti kulture", izjavila je Rizvanović.

Biševac je rekao da je ovo veliki kulturni događaj za Novi Pazar, koji šalje poruku za potrebom decentralizacije kulture.

"Poruka ovog događaja je da postoji potreba za decentralizacijom kulture, i drago mi je što kreće iz Novog Pazara. Teme jesu rodna ravopravnost i inkluzija, kao izuzetno značajne za lokalnu zajednicu. Osim toga, izuzetno je dragocena finansijska pomoć EU upravo u cilju decentralizacije kulture, te podrška lokalnim zajednicama da uspostave međunarodnu saradnju na tom polju", izjavio je Biševac.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini obići će i zdravstvenu stanicu u Baljevcu koja je rekonstruisana uz podršku EU preko EU PRO Plus-a.