Makedonija samit 2025

Osmi samit “Macedonia 2025“ svečano je otvoren danas u Skoplju u prisustvu predsednika i premijera Severne Makedonije, Steve Pendarovskog i Zorana Zaeva.

14 Novembar 2019 15:36
Izvršna direktorka Macedonia 2025 Nikica Mojsoska Blaževski poručila je danas da je cilj samita da se pokrenu ideje i inicijative koje bi kreirali bolje uslove za život i rad, te da nije svrha samo privlačiti strane investicije, već da se poboljšaju domaće kompanije i da se pronađu načine kako da im se pruži podrška.

Razvijati digitalne veštine, prilagoditi se trendovima

SKOPLJE - Digitalne veštine, praćenje trendova u oblasti novih tehnologija i prekvalifikacije od ključne su važnosti za budućnost i opstanak mnogih poslova, a predviđanja su da će upravo zbog digitalizacije i sve više automatizovane proizvodnje neki poslovi u narednim decenijama praktično izumreti, rečeno je na panelu u okviru Makedonija samita 2025.Predsednik Upravnog odbora ICT Privredne komore MASIT Aneta Peseva ocenila je da Makedonija ne zaoštaje za svetom kada je u pitanju IT sektor, da mladi sve više upisuju tehničke fakultete te da se u tom sektoru poslednjih godina beleži rast broja zaposlenih inzenjera.


SKOPLJE - Osmi samit “Macedonia 2025“ svečano je otvoren danas u Skoplju u prisustvu predsednika i premijera Severne Makedonije, Steve Pendarovskog i Zorana Zaeva.

Budućnosti poslova i veština na tržištu rada u eri digitalizacije, inovacije i njihov uticaj na životnu sredinu, globalne ekonomske i geopolitičke teme, liderstvo i načini finansiranja i poslovanja malih i srednjih preduzeća, biće vodeće teme na ovogodišnjem samitu "Macedonia 2025"...


Štajnglas: Za 8 godina 60 odsto poslova biće automatizovano

Forbs je predvideo da će 60 odsto poslova u narednih osam godina biti automatizovano, poručila je predsednica Code.org i osnivač Hour of Code Alis Štajnglas na samitu Macedonia 2025.

Ona je na panelu "Budućnost rada - Kako pripremamo naciju da uspe i da bude vodeća" rekla da svaki novi ekonomski sistem ima svoje prednosti i nedostatke, ali da moramo da se prilagodimo tome ukoliko težimo uspehu pojedinca i društva...


Uspešna ekonomija - nove inicijative, povezivanje, stabilnost

Izvršna direktorka Macedonia 2025 Nikica Mojsoska Blaževski poručila je danas da je cilj samita da se pokrenu ideje i inicijative koje bi kreirali bolje uslove za život i rad, te da nije svrha samo privlačiti strane investicije, već da se poboljšaju domaće kompanije i da se pronađu načine kako da im se pruži podrška.

Kako je istakla, na ovogodišnjem samitu se razgovora o važnim ekonomskim temama, o radnim mestima, o tome kako da se unaprede biznise, o životnoj sredini i zagađenju vazduha, o produktivnosti radne snage, o digitalnim kompanijama i mladih, od kojih neki se već nalaze na svetskim listama inovativnosti...


Da li zemlje JIE očekuje neizvesnost ili svetla budućnost?

Unapređenje biznis klime, radnih veština, razvoj novih tehnologija i posvećenost u rešavanju problema korupcije, ključne su mere da se obezbedi dugoročan i održiv rast u zemljama Jugositočne Evrope, ocenili su danas učesnici Panela “Rast neizvesnosti ili svetla budućnost” na Makedonija samitu 2025.

Guverner Narodne banke Severne Makedonije Anita Angelovska Bežoska istakla je da je važno jačanje potencijala za ekonomski rast a da se on može obezbediti posvećenim strukturnim reformama.


Mali šengen jača tržišta i ubrzava transport u regionu

Inicijativa o "malom šengenu" doprinosi ojačavanju tržišta i transporta i predstavlja odličan način za uklanjanje troškova i barijera, poručio je šef kancelarije Svetske banke za Severnu Makedoniju i Kosovo Marko Mantovaneli.

"Takva inicijativa će svakako pomoći ekonomijama regiona na Zapadnom Balkanu da ojačaju sebe u uslovima kada stvari ne idu baš tako pozitivno", rekao je Mantovaneli na panelu "Globalni geopolitički trendovi i implikacije za region" na samitu Macedonia 2025.


Joveva: "Mali šengen" korak napred do učlanjenja u EU

Inicijativa srpskog predsednika Aleksandra Vučića o jedinstvenom ekonomskom prostoru između Srbije, Severne Makedonije i Albanije će doprineti poboljšanju tržišta i ekonomija ovih zemalja, a istovremeno će uticati na unapređenju dobrosusedskih odnosa, poručila je poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Irena Joveva.

"Mislim da je ideja odlična da bi se pokazalo da ove zemlje mogu da sarađuju, a to je svakako korak napred do onog pravog šengena, učlanjenja u Evropsku uniju", rekla je Joveva za Tanjug na samitu Macedonia 2025 u Skoplju...


Saradnja političara i biznis zajednice od ključnog značaja

Današnji lideri trebalo bi da kreiraju svoje politike prateći zahteve biznisa, a bez vladavine prava i slobodnih i transparentnih institucija ne može se poboljšati biznis klima u zemlji, rečeno je danas na otvaranju osmog po redu Samita "Macedonia 2025" u Skoplju.

Taj skup švečano je otvoren u prisustvu predsednika i premijera Severne Makedonije, Steve Pendarovskog i Zorana Zaeva...


Pendarovski: Lideri treba da osluškuju potrebe biznisa

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski naglasio je danas da je saradnja između političara i biznis zajednice od ključnog značaja za razvoj zemlje i da je neophodno da savremeni lideri kreiraju svoje politike prateći zahteve biznisa.

Pendarovski je na otvaranju samita Makedonia 2025 u Skoplju istakao da je ovaj samit posvećen povezivanju biznis zajednice na unutrašnjem, regionalnom i međunarodnom nivou...

Zaev: Spremni smo da budemo ekonomski hab u ovom delu Evrope

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev. poručio je da je njegova zemlja sa novim vladinim politikama, planom za ekonomski rast, kao i putem podrške Fonda za inovacije spremna da postane ekonomski centar za nove biznise u ovom delu evropskog kontinenta.

„Pred nama su poslednji koraci do punopravnog učlanjenja u NATO a to će biti dokaz o bezbednoj ekonomskoj klimi, stabilnosti i održivosti biznis kapitala“rekao je Zaev na otvaranju samita Macedonia 2025.


Razvijati digitalne veštine, prilagoditi se trendovima

Digitalne veštine, praćenje trendova u oblasti novih tehnologija i prekvalifikacije od ključne su važnosti za budućnost i opstanak mnogih poslova, a predviđanja su da će upravo zbog digitalizacije i sve više automatizovane proizvodnje neki poslovi u narednim decenijama praktično izumreti, rečeno je na panelu u okviru Makedonija samita 2025.

Predsednik Upravnog odbora ICT Privredne komore MASIT Aneta Peseva ocenila je da Makedonija ne zaoštaje za svetom kada je u pitanju IT sektor, da mladi sve više upisuju tehničke fakultete te da se u tom sektoru poslednjih godina beleži rast broja zaposlenih inzenjera.


Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

NIKICA MOJSOSKA BLAZEVSKI

vrh strane