24. februar 2024 09:59

Uprava Narodnog pozorišta u Beogradu: Čine se maksimalni napori da se poboljša položaj zaposlenih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uprava Narodnog pozorišta u Beogradu: Čine se maksimalni napori da se poboljša položaj zaposlenih

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ

BEOGRAD - Uprava Narodnog pozorišta u Beogradu saopštila je danas da je potpuno svesna svih problema i da sa Ministarstvom kulture maksimalno čini korake da unapredi radne okolnosti i položaj zaposlenih.

"Uvereni smo da će naši zajednički napori doneti rezultate koji će na obostrano zadovoljstvo omogućiti još bolje uslove za sve zaposlene", navela je Uprava Narodnog pozorišta.

Iz Narodnog pozorišta su priznali da je "činjenica da zarade zaposlenih u pozorištu već duže vreme zaostaju za primanjima ostalih zaposlenih u javnom sektoru".

Uprava je podsetila da su u maju prošle godine Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada i Narodno pozorište pokrenuli razgovore sa predstavnicima sindikata, koji su nastavljeni u Ministarstvu kulture, kao i sa državnim sekretarom u Ministarstvu finansija.

Kako je navedeno, "sve dalje pregovore na temu dohodaka i koeficijenata zaposlenih u kulturi, nastavili su ovlašćeni predstavnici sindikata", a Vlada Srbije je nedavno donela odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture.

"Svi zaposleni imaju demokratsko pravo da predstavnicima svojih sindikata ukažu na probleme. U ovoj radno-ekspertskoj grupi nema direktnih predstavnika ansambala i uprave, već stručnih lica iz nekoliko ministarstava i predstavnika reprezentativnih sindikata u kulturi", navedeno je u saopštenju.

Uprava Narodnog pozorišta je naglasila da veruje "da upravo formiranjem ove stručne grupe Vlada želi da potvrdi jasnu nameru da prepoznaje probleme i da želi da ih reši".

U Narodnom pozorištu u Beogradu su u poslednjem periodu učinjeni značajni pomaci koji se tiču unapređenja tehničke baze, poput nabavke nove scenske tehnike, zamene sistema grejanja, promene mobilijara u publici i drugog.

"Smatramo da je započeta aktivnost, a tiče se dotrajalog sistema vodovoda na primer, jasan pokazatelj da smo, uz pomoć Ministarstva kulture, uz ozbiljna finansijska ulaganja, spremni da izvršimo sve što je moguće da popravimo uslove rada", naveli su iz nacionalnog teatra.

Kako je navedeno, u sve ansamble primljeni su novi članovi, kao i u tehnici, a Narodno pozorište je "povećalo svoj sopstveni prihod za više od 50 posto i dodatna sredstva često se preusmeravaju u bonuse zaposlenima u svim sektorima", u pokušaju da "bar za trenutak" prevaziđu niske zarade.

"Naravno da ima još mnogo da se uradi, zbog nasleđenih okolnosti, jer je za nekoliko godina nemoguće kompletno obnoviti dotrajale tehničke resurse i zgradu, ali i zbog nasleđenih okolnosti anahrone formalne strukture samog pozorišta", piše u saopštenju.

Uprava Narodnog pozorišta je dodala da je "jedna od ključnih stvari intenzivni razgovori i pregovori koji se tiču problema povećavanja koeficijenata zaposlenih u kulturi, u okviru Rdne grupe za unapređenje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture".