24. februar 2024 08:57

Lunarni lender "Odisej" prevrnuo se na bok, nije prekinuta komunikacija sa Zemljom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lunarni lender "Odisej" prevrnuo se na bok, nije prekinuta komunikacija sa Zemljom

Foto: Intuitive Machines via AP, File/

VAŠINGTON - Američki lender "Odisej", koji je sleteo na Mesec, verovatno leži na boku nakon što se prevrnuo, ali nije prekinuo komunikaciju sa Zemljom, saopštila je američka kompanija Intuitive Machines.

Kompanija je navela da je lender u dobrom stanju i da nije prekinuta njegova komunikacija sa Zemljom, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Izvršni direktor i suosnivač kompanije Stiv Altemus izjavio je da nije sasvim jasno šta se dogodilo, ali da podaci sugerišu da je lender zakačio o površinu Meseca, a zatim se prevrnuo.

Altemus je naveo da merni senzori ukazuju da je karoserija lendera u horizontalnom položaju i istakao da su radio antene i dalje usmerene ka Zemlji, a da solarne ćelije nastavljaju da prikupljaju energiju za punjenje sistema baterija.

Svi merni instrumenti koji treba da vrše posmatranja Meseca nalaze se na strani lendera koja je okrenuta nagore, što bi trebalo da omogući merenja, rekao je Altemus.

Prema njegovim rečima, lender je bio usmeren na teren sa kraterima u blizini južnog pola Meseca i veoma se približio tom ciljanom mestu, možda na dva ili tri kilometra.

Satelit Američke svemirske agencije NASA tražiće "Odiseja" ovog vikenda kako bi potvrdio gde se tačno nalazi, naveo je Altemus.

Predviđeno je da "Odisej" bude aktivan još devet do deset dana zbog lunarne noći koja će nastupiti na južnom polu Meseca i zbog velikih hladnoća koje će onemogućiti rad lendera.

Misija "Odisej" je deo programa NASA za komercijalne lunarne usluge, u kojem Agencija plaća privatnim američkim kompanijama za usluge transporta na Mesec.

U slučaju "Odiseja" naknada koju NASA plaća Intuitive Machines iznosi 118 miliona dolara.

"Odisej" je postao prva svemirska letelica američke proizvodnje koja je sletela na Mesec u poslednjih 50 godina.

Misija lendera "Odisej" ima za cilj da proceni okruženje južnog pola Meseca pre nego što, prema planu, na Zemljin satelit ode misija NASA-e sa posadom, krajem 2026. godine.