2. mart 2024 20:32

Dodik i Cvijanović o sastancima u Antaliji: Značajna podrška stavu Republike Srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik i Cvijanović o sastancima u Antaliji: Značajna podrška stavu Republike Srpske

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ NENAD STUPAR

ANTALIJA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović ocenili su danas Diplomatski forum u Antaliji kao veoma uspešan.

Naveli su da su tokom foruma razgovarali su sa brojnim državnicima sa ciljem razumevanja pozicije Republike Srpske i jačanja ekonomije kroz projekte, prenela je RTRS.

Posebno značajan je, kako su rekli, kreditni aranžman Turske za auto-put Beograd - Sarajevo, dok ništa manje nije značajna ni izgradnja Hidroelektrane "Mrsovo" kod Rudog, koju gradi kompanija iz Turske, a vredna je 100 miliona evra i biće u potpunom vlasništvu RS.

Sumirajući razgovore u Turskoj, Dodik i Cvijanovićeva naglašavaju značaj podrške brojnih zvaničnika stavu RS o neophodnosti dogovora domaćih aktera u BiH, bez uplitanja stranaca i nametanja rešenja.

Posle današnjih odvojenih susreta sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Jurajem Blanarom i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom poručeno je da je dijalog jedini put ka prosperitetu i dugoročnoj stabilnosti koja je u interesu svih naroda, navela je RTRS.

''Imaju li pristupni pregovori sa Evropskom unijom svrhu, bez datuma njihovog početka? Nemaju'', stav je koji je, kako navodi RTRS, Dodik jasno preneo ministru spoljnih poslova Slovačke.

Ističući važnost da krajem marta bude određen datum, Dodik je naglasio i da se BiH neće pomeriti na evropskom putu ako u njoj ostanu strane sudije i visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Na neophodnost punog uvažavanja ustavne pozicije i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, šefu slovačke diplomatije ukazala je i Željka Cvijanović.

"Mi smo ukazali na činjenicu da je evropski put nespojiv sa bilo kakvim diktatorom koji tretira BiH kao koloniju i misli da može da menja zakone i Ustav. Mi želimo da se uspostavi kredibilna linija na relaciji BiH-Evropska unija i da razgovaramo kao kredibilni partneri", rekla je Cvijanović.

Upravo je takav bio i sastanak članova Predsedništva BiH sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, prenela je RTRS.

Turska je zainteresovana za razvoj ekonomske saradnje, a naglašena je i važnost unutrašnjeg dogovora bez nametanja rešenja.

"Ono što je važno jeste iskazana briga Turske za unutrašnje odnose, podsticaj da sami treba da kreiramo rešenja. Predsednik Turske promoviše jednak odnos prema svima koji žive u BiH. Mi to cenimo", rekla je Cvijanović.

Unutrašnji dogovor, bez nametanja rešenja, odlazak stranaca, poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, u prvi plan stavio je i Dodik, osvrćući se na sastanke sa turskim predsednikom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.