29. mart 2024 11:22

Pupovac: Koalicije nećemo praviti sa mrziteljima Samostalne demokratske srpske stranke i Srba generalno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pupovac: Koalicije nećemo praviti sa mrziteljima Samostalne demokratske srpske stranke i Srba generalno

Foto: Tanjug/video

ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDS S) predala je danas izbornu listu za parlamentarne izbore, 17. aprila, a predsednik stranke Milorad Pupovac je novinarima rekao da koalicije prave sa onima koji su bliži SDS S-u, pre nego sa onima koji kampanju zasnivaju na osnovu mržnje prema predstavnicima Srba i Srbima generalno.

Na konstataciju da to znači da je SDS S blizi HDZ-u, Pupovac je rekao: "To nisam rekao".

Upitan da li je zadovoljan HDZ-om i njihovim odnosom prema srpskoj nacionalnoj manjini s obzirom na to da su partneri u aktuelnoj vladi i, uz podsećanje na ijzavu iz rasprave u parlamentu u kojoj je poslanik HDZ-a Josip Begonja rekao "samostan male braće nikad neće biti manastir sitnih burazera", na koju SDS S nije reagovao, Pupovac je kazao:

"Ne stižemo da reagujemo na sve. Ne reagujemo ni na sve (Ivan) Penavine izjave", rekao je Pupovac na šta mu je novinar rekao da "Penava (predsednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara) nije partner SDS S-a kao HDZ".

"Ne reagujemo ni na sve izjave predsednika Republike, ni pojedinih poslanika SDP-a, ne reagujemo ni na neke koje možda vi favorizujete pa ne vidite šta govore", rekao je Pupovac i dodao da neće odgovarati na pitanja koja SDS S uvlače u kampanju drugih stranaka, te da u tome neće učestvovati.

"Odluke o koalicijama donosićemo posle izbora, kada vidimo kakav je raspored glasova i kakva je volja većine hrvatskih birača, kao i kakvi su programi i ljudi, koji predstavljaju tu volju", jasan je Pupovac.

SDS S je pretao listu za 12. manjinsku izbornu jedinica, gde im prema zakonu pripadaju tri poslanička mesta. U pratnji Popovca, koji je kandidat za poslanika na izbornoj listi, bile su i kandidatkinje Dragana Jeckov i Anja Šimpraga, kao i trojica zamenika kandidata.