23. april 2024 11:01

Nebojša Medojević: Bez radikalnih mera Crna Gora ne može biti očišćena od kriminala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Medojević: Bez radikalnih mera Crna Gora ne može biti očišćena od kriminala

Foto: Tanjug TV, arhiva

PODGORICA - Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević kaže da se bez radikalnih mera Crna Gora ne može očistiti od kriminala koji je našao svoje uporište u policiji, tužilaštvu, Agenciji za nacionalnu bezbednost, sudovima.

"Radikalne mere su uvođenje vanrednog stanja, otvaranja dosijea tajne policije, napraviti reizbor tužilaca i sudija, ukinuti Agenciju za nacionalnu bezbednost (ANB) kao srce logistike toga kriminalizovanog sistema i onda početi sa novim mladim, čistim ljudima koji će raditi u sudstvu, tužilaštvu", naveo je Medojević gostujući u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG.

Mora se, kako kaže, razviti taj duh patriotizma, te da nije samo pitanje zarada i uslova rada, već se ljudi moraju prihvatati tih funkcija iz želje da pomognu Crnoj Gori.

"Ako se ne dese te radikalne promjene, sistem će pasti, to je moja ocena u kojem se stanju nalazi Crna Gora", ukazao je Medojević.

Smatra da ni 42, ni 43, ni 44. vlada nisu prepoznale stanje u društvu a ni pripremile neophodne reforme da se stanje popravi.

"Sva ova hapšenja su direktna posledica pritiska međunarodne zajednice, posebno Sjedinjenih Američkih Država koja ima posebnu specijalizovanu agenciju u Beogradu koja se bavi podrškom našem tužilaštvu", tvrdi Medojević, koji tvrdi da će se taj međunarodni pritisak nastaviti.

Ako se ne dese reforme u pravosuđu, kaže Medojević, a on se zalaže za opšti reizbor sudija i tužilaca, svi oni koje je, kako kaže, "postavio DPS i Milo Đukanović dužni su da njima vrate usluge".

"Evo kako vraćaju usluge, opstrukcijom istraga, prihvatanjem kaucija, uništavanjem dokaza. Mislim da je taktika 'DPS mafije' da se preko njihovih sudija kroz razne opstrukcije, protok rokova, odlaganja, puštanja na slobodu, ustvari čitava ova akcija međunarodnog faktora obesmisli", naveo je Medojević, prenosi portal RTCG.

Kada je takvo stanje, kada je korupcija zahvatila sve vitalne organe, a država kriminalizovana, ističe Medojević, borba protiv korupcije je nemoguća.

"Prvo morate da očistite sistemski sektor od korupcije i kriminala i to zahteva elemente urgentnosti, vanrednosti i elemente šok terapije", kazao je Medojević.