25. april 2024 10:39

Hrvatska: Dolazak prvih šest Rafala za kratko odložio pregovore o formiranju vlasti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hrvatska: Dolazak prvih šest Rafala za kratko odložio pregovore o formiranju vlasti

Foto: Shutterstock.com/AjayTvm, ilustracija

ZAGREB - Današnji dolazak šest od ukupno 12 remontovanih polovnih višenamenskih borbenih aviona Rafala, koje je Hrvatska kupila od Francuske, za kratko je u drugi plan bacio pregovore stranaka o formiranju nove parlamentarne većine i vlade.

Rafali će u Hrvatskoj biti svečano dočekani, a reč o borbenim avionima za koje je zvanični Zagreb ugovor potpisao pre dve godine i pet meseci, vredan više od milijardu evra.

Rafale će u Zagreb dovesti piloti Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva koji su mesecima obučavani u Francuskoj.

Načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva odbrane Hrvatske Davor Tretinjak je sinoć u Dnevniku HRT-a rekao da će let trajati oko sat i 40 minuta od Bordoa do Zagreba, da će Rafali u hrvatski vazdušni prostor ući iznad severnog Jadrana, što se i čuti.

"Rafal je dvomotorni avion koji ima napredne senzore, napredne elektronske sisteme. Može nositi teret 9,5 tona, odnosno 24,5 tona. Poznato vam je da je on jedan od retkih aviona koji može sam sebe da napuni u vazduhu, odnosno druge avione. Ima super krstarenje, može ići brzinom od 1,4 maha bez dodatne potrošnje goriva, što mu povećava dolet, smanjuje potrošnju goriva. I obično ćete u literaturi naći da on nije multirol (višenamenski),nego da je omnirol (svenamenski)", pojasnio je Tretinjak.

Identitet ljudi koji su bili u Francuskoj na obuci dosad je bila tajna, a na pitanje da li će ona sada možda biti otkrivena, Tretinjak je rekao da će na dočeku biti mnogo novinara i da će verovatno neko od pilota dati izjavu.

Svečanoi doček Rafalima biće priređen u kasarni "Pukovnik Marko Živković" na zagrebačko Plesu, gde su u kompleksu ukupne površine oko 20.000 kvadratnih metara izgrađene nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište rezervnih delova, hangar za smeštaj aviona. Vrednost cijelog kompleksa procenjena je na oko 37 miliona evra.

Dolazak Rafala biće, kako prenose hrvatski mediji, prilika za prvi susret predsednika države Zorana Milanovića i premijera tehničke vlade Andreja Plenkovića.