19. april 2023 13:19

Ružić: Resurs centri u školama predstavljaju novinu u našem sistemu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ružić: Resurs centri u školama predstavljaju novinu u našem sistemu

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PROSVETE/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

NOVI SAD - Ministar prosvete Branko Ružić je danas, prilikom otvaranja Resurs centra u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ u Novom Sadu, rekao da uprkos tome što je od 2009. godine Srbija postigla značajne rezultate u procesu uvođenja inkluzivonog obrazovanja, uspostavljanje resurs centara predstavlja novinu u našem sistemu.

U saopštenju Ministarstva prosvete navedeno je da je Ružić na otvaranju Resurs centra u školi "Milan Petrović" uručio sertifikat direktorki škole Violeti Strahinjević.

"Uspostavljanje resurs centara predstavlja novinu u našem sistemu i zahteva podršku koju smo i dobili od partnera, zbog čega zahvaljujemo Delegaciji Evropske unije u Srbiji koja je sa budžetom od 4,5 miliona evra omogućila realizaciju ovog projekta koji sprovodimo partnerski sa UNICEF kancelarijom u Srbiji koja je izdvojila 250.000 evra“, rekao je Ružić.

Resorni ministar je podsetio da je škola "Milan Petrović" jedna od deset obrazovnih ustanova u Srbiji koja je prošle godine dobila status resursnog centra, odnosno škole koja je okrenuta realizaciji inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja dece iz osetljivih grupa.

„Škole dobijaju status resursnog centra radi podrške nastavnicima, roditeljima i učenicima iz drugih škola na osnovu njihovih individualnih potreba za učenjem. Kroz uspostavljanje i razvoj resursnih centara pružiće se delotvorna, profesionalna i pravovremena podrška tipičnim školama za primenu politika i praksi inkluzivnog obrazovanja“, naveo je Ružić.

Ružić je istakao da je od posebnog značaja to što će se kroz rad resursnih centara u Srbiji akcenat staviti na asistativnu tehnologiju, koja olakšava učenje deci sa smetnjama u razvoju i dodao da Ministarstvo prosvete nastoji da ojača sve kapacitete i unapredi sopstvene veštine kako bi deci bila pružena adekvatna podrška, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete

"Ponosan sam na više od 300 zaposlenih u ovoj školi i oko 1200 učenika koji svakodnevno pokazuju koliko su posebni. Želim vam da nastavite da se i u narednom periodu na isti način starate da svako dete ovde dobije ljubav, podršku i najbolje moguće obrazovanje“, rekao je resorni ministar.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marija Gabrijel, koja je zajedno sa Ružićem prisustvovala otvaranju Resursnog centra u školi "Milan Petrović", uručila je opremu koju čini asistivna tehnologija, koja u procesu učenja pomaže deci sa smetnjama u razvoju.

Komesarka Gabrijel i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova podržale su napore škole "Milan Petrović" da obezbedi jednake mogućnosti i pristup obrazovanju za svako dete.

Podrška razvoju resursnih centara sprovodi se u okviru projekta “Unapređeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška” koji sprovodi Ministarstvo prosvete i UNICEF.

Predstavnici UNICEF-a i EU, među kojima je bio i šef Delegacije EU Emanuel Žiofre, imali su danas priliku da se upoznaju sa načinom rada asistivne tehnologije, kao i da posete izložbu radova učenika škole „Milan Petrović“, zaključili su u saopštenju iz Ministarstva prosvete.