24. maj 2023 16:26

Društvo matematičara Srbije podržaće istraživanja veštačke inteligencije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Društvo matematičara Srbije podržaće istraživanja veštačke inteligencije

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Društvo matematičara Srbije (DMS) planira da podrži istraživanja u vezi sa unapređivanjem performansi modela mašinskog učenja i praktičnom primenom veštačke inteligencije, rekao je danas predsednik ovog društva Miroslav Marić.

"Mašinsko učenje je trenutno najdominantnija grana veštačke inteligencije i predstavlja spoj statistike, optimizacije računarstva, ali se oslanja na linealnu algebru, teoriju grafova, funkcionalnu analizu i druge matematičke oblasti i zbog toga je idealna oblast za matematičare", rekao je Marić na akademija povodom 75 godina postojanja DMS.

Marić je kazao da Društvo matematičara Srbije planira da učestvuje u državnim strategijama u vezi sa razvojem veštačke inteligencije, regulacijom etičkih principa, kao i primenom veštačke inteligencije.

Prema njegovim rečima. ovo društvo dugi niz godina radi na popularizaciji matematike i računarstva i trenutno broji oko 3.500 članova u više od 20 produžnica.

 

"Popularizacijom matematike, računarstva, među mladima bave se svi članovi društva u okviru produžnica. Matematička i informatička takmičenja su aktivnost koja šira javnost prepoznaje. Takmičenja imaju dugu tradiciju, najstarija se organizuju od 1958. godine", istakao je Marić.

On je naveo da više od 80.000 učenika osnovnih i srednjih škola učestvuje na našim različitim takmičenjima svake godine, a najuspešniji od njih dobijaju priliku da predstavljaju Srbiju na međunarodnim takmičenjima.

 

Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), akademik Zoran Knežević, rekao je da SANU aktivno radi sa partnerima, među kojima je DMS, kao i da se aktivnosti DMS poklapaju sa ciljevima SANU.

"Stoga ne treba da čudi što dugi niz godina Akademija pruža podršku društvu u njegovim aktivnostima, pa tako zajednički radimo u nekoliko važnih pravaca u cilju unapređivanja obrazovanja i nauke u Republici Srbiji", kazao je Knežević.

 

Prema njegocim rečima, članovi SANU i članovi DMS tradicionalno i kontinuirano učestvuju u radu nacionalnog i prosvetnog saveta i daju optimalan doprinos reformama u našem obrazovanju ,kao i u različitim radnim grupama Ministarstva prosvete.

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, Marko Atlagić, istakao je da ovo društvo na najbolji način koristi svoje aktivnosti u oblasti matematike i računarstva, kako bi što bolje unapredilo nastavu matematičke nauke i njihovu popularizaciju.

 

Atlagić je rekao da mladi matematičari već godinama osvajaju prestižna mesta u raznim takmičenjima i siguran je da će oni oblikovati našu budućnost, kao što je, kaže, učinio Nikola Tesla.

"Mladi matematičari, ugledajte se na našeg Teslu koji je dobro znao da jednog dobrog istraživača, naučnika, pored vrhunskih istraživanja i naučnih dostignuća, čini velikim ako ima moralne, rodoljubive i patriotske vrednosti ", naveo je Atlagić.

 

Na svečanosti su uručene statue kompanije "NIS" koje su dobili ovogodišnji reprezentativci na matematičkoj olimpijadi, a nastupao je i Hor Matematičke gimnazije.