19. mart 2024 16:31

Započet projekat Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva prosvete u 64 osnovne škole u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Započet projekat Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva prosvete u 64 osnovne škole u Srbiji

Foto: Shutterstock.com/lazyllama, ilustracija

BEOGRAD - Projekat „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost” biće realizovan i u 2024. godini u 64 osnovne škole širom Srbije, na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog 2022. godine između Ministarstva prosvete i Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Kako je saopštio OKS, u projektu će učestvovati učenici šestog i sedmog razreda.

Sve škole učesnice imaće zadatak da pošalju jedan završni rad na temu "Olimpijski dan", da vežbaju koristeći TreninGO mobilnu aplikaciju i da pokažu koliko su naučili o olimpizmu i olimpijskom pokretu kroz Olimpijski kviz.

Najboljih 5 škola po izboru stručne komisije, uzimajući u obzir i rezultate kviza znanja o Olimpijskim igrama i korišćenja TreninGO mobilne aplikacije tokom realizacije projekta, učestvovaće u finalnom događaju u Beogradu.

Projekat se realizuje uz pomoć materijala iz udžbenika Olimpijskog obrazovanja, edukativnih postera, plana aktivnosti, kao i različitih digitalnih resursa.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je da je kao jedan od ciljeva kada je došao na tu funkciju naveo uvođenje olimpijskog obrazovanja u prosvetni sistem zemlje.

"Veoma sam srećan što smo u saradnji sa Ministarstvom prosvete prošle godine uspeli da ostvarimo taj cilj. Naši olimpijci svaki dan žive u skladu sa olimpijskim vrednostima. Sport ih uči pravim vrednostima, da poštuju jedni druge, da igraju fer, da vode zdrav život, da uživaju u onome što rade i da budu najbolja verzija sebe" izjavio je Maljković.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da joj je drago što se nastavlja uspešna saradnja sa Olimpijskim komitetom Srbije.

"Olimpijsko obrazovanje je veoma važna tema za učenike i zajedničkim snagama ostvarili smo odlične rezulate, na dobrobit naših najmlađih. Kroz ovaj projekat deca uče da pomažu drugovima, da podstiču jedni druge i to su one vrednosti koje je potrebno da promovišemo. Nastavljamo da jačamo duh olimpizma, koji podrazumeva životne vrednosti kao što su izuzetnost, prijateljstvo i poštovanje", izjavila je Đukić Dejanović.

Kroz pedagoški proces sistematskog i planskog rada utiče se na mlade da razumeju i usvoje osnovne olimpijske principe i primenjuju ih u sportu i svakodnevnom životu. Programi olimpijskog obrazovanja promovišu olimpijske vrednosti sa ciljem da ih učesnici prihvate i primenjuju u svom svakodnevnom životu.