17. april 2024 11:51

Fondacija "Angelina": Moramo raditi na bezbednosti dece u digitalnoj epohi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fondacija "Angelina": Moramo raditi na bezbednosti dece u digitalnoj epohi

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD – Fondacija "Angelina" čiji je osnivač otac devojčice koja je stradala u tragediji u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" Anđelko Aćimović, organizovala je danas konferenciju na kojoj su predstavljeni ciljevi daljeg rada Fondacije, ali i problemi u oblasti bezbednosti dece u digitalnoj epohi.

Konferencija "Bezbednost dece u digitalnoj epohi" je počela dokumentarnim filmom „Deca“ u kojem su osnovci predstavili svoja iskustva sa vršnjačkim nasiljem, kao i svoju predstavu o tome šta je nasilje.

Aćimović je rekao da je virtuelni svet odavno ušao u živote svih nas, a kakve sve opasnosti vrebaju od tog, kako je rekao "nevidljivog neprijatelja" pokazuju tragični događaji.

"Kakve nas sve opasnosti vrebaju pokazale su stravične prošlogodišnje tragedije, koje su delimično prouzrokovane uticajem tamnih sila interneta. Moramo se zajednički boriti protiv nevidljivog neprijatelja, jer u suprotnom žrtve naše dece ostaju uzaludne", rekao je Aćimović.

Istakao je da cene rad države i nadležnih službi, ali da je u ovu borbu potrebno uključiti sve slojeve društva uz veliku podršku mnogih stručnjaka.

"Potrebno je i da se neke zakonske odredbe striktnije primenjuju, kao one koje se tiču korišćenja mobilnog telefona. Neke zakonske odredbe treba promeniti, nek nove dodati. Nadam se da ćemo zakonodavnoj Skupštini pomoći svojim predlozima", rekao je Aćimović.

Objasnio je da je dalji rad Fondacije zamišljen tako da obuhvati i obuku svih onih koji rade sa decom, kao i dodatne obuke i ukazivanje na značaj profesije svih stručnjaka koji rade sa decom i roditeljima.

"Sadržaj ove konferencije uz moguće dodatne materijale ćemo pretvoriti u knjigu, koja će biti priručnik za daji rad u vašem radu sa decom i roditeljima. Održaćemo još tri ili četiri konferencije, a zatim nastaviti rad sa roditeljima, jer sve polazi od njih", rekao je Aćimović.

U ime pokrovitelja konferencije ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić obratila se i istakla značaj teme vršnjačkog nasilja, a posebno nasilja u digitalnom svetu.

Podsetila je da je Vlada Srbije pokrenula platformu "Čuvam te" putem koje je moguće prijaviti slučajeve nasilja, a po prijavama postupaju sve nadležne službe.

"Od 19. maja prošle godine, do kraja marta ove godine, na platformi je prijavljeno 3.313 slučajeva nasilja. Digitalno nasilje čini 19,9 odsto, a nažalost više od polovine je fizičko nasilje, zatim psihičko, i vršnjačko sa 24,3 odsto", rekla je Kisić.

 

Dodala je da je vršnjačko nasilje i generalno nasilje širok pojam, da je fizičko samo po sebi teško ali vidljivije, ali da uvek uključuje i psihičko nasilje.

"I isključivanje iz društva je značajan oblik nasilja. Kada dodamo tehnološki razvoj i sam svet u kojem živimo, sve se to multiplikuje", rekla je Kisić.

Ministarka je navela da je u medicini definicija normalnosti ono što radi većina ljudi.

"Nasilje nikako ne smemo da prihvatimo kao normalnost, moramo da reagujemo, ali ne samo da pričamo, nego da uporno radimo na tome. Zato sam beskrajno zahvalna ovoj Fondaciji na ogromoj energiji koja nas sve vodi. Hvala na ovoj prilici da danas razgovaramo", poručila je Kisić.

 

Ne umanjujući odgovornost bilo koga, dodala je, ističe značaj porodice kao baze svih nas, kao mesta gde crpimo svoju snagu i energiju i gde se učimo pravim vrednostima.

Fondacija "Angelina" organizovala je ovu konferenciju uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiji i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda.