22. april 2024 15:17

Novi Sad akcijom "Gledaj da te vide, vozi se biciklom" obeležio Dan planete zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi Sad akcijom "Gledaj da te vide, vozi se biciklom" obeležio Dan planete zemlje

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je prvom izvođenju projekta "Gledaj da te vide, vozi se biciklom" koji sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja i tom prilikom rekao da je Novi Sad za 12 godina od 10.000 biciklista stigao do 50.

Đurić je dodao i da je akcija "Gledaj da te vide, vozi se biciklom" jedna od tri kojim je grad obeležio "Dan planete zemlje".

"U ovom delu je Novi Sad pionir u vožnji bicikla i prvi smo imali subvencije, oko 5000 smo subvencionisali. Za mesec dana je novi javni poziv za subvencije, pre neki dan smo obišli novu stazu do Kisača i Čeneja, oko 20 kilometara. Ostaje nam da realizujemo stazu Petrovaradin - Beočin", kazao je Đurić.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je da agencija sprovodi niz preventivno-promotivnih aktivnosti, a da je Novi Sad grad koji posebno obraća pažnju na unapređenje bezbednosti biciklista.

"Agencija je pokrenula ovu kampanju sa ciljem da promovišemo bezbedno učestvovanje u saobraćaju biciklista. Bicikl je održiv vid transporta koji ne zagađuje okolinu i to utiče na kvalitet života naših sugrađana. Kampanja će se sprovoditi u pet gradova. Ideja nam jeste da zaštitimo ljudske živote. Samo prošle godine 46 vozača bicikla je izgubilo život, a oko 1400 vozača je povređeno lakše ili teže i to je razlog zbog čega smo danas ovde", kazao je Stamatović.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je da je 150 kilometara staze za bicikle u okolini grada impresivna stvar.

"Vrednost bicikla sam upoznao u Španiji i Francuskoj. Kad je Tur d' Frans ceo Pariz je na nogama. Olimpijski komitet je pravio puno ovakvih akcija. Deca su najbolji deo našeg društva i mi nastavljamo da ulažemo u sport, ovaj put biciklizam", rekao je Maljković.

Predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesko Maši zahvalio se Novom Sadu kao okruženju koje radi za svoju zajednicu.

"Želeo bih da skrenem pažnju na bezbednost na putevima. Najviše stradalih je biciklista i to mladih ljudi. U nekim zemljama je smanjen broj, u Srbiji je pao za 9% u odnosu na prethodnu godinu, a mi nastavljamo da podržavamo obrazovanje u ovoj oblasti", rekao je Maši.

Prema rečima komercijalne direktorke EKO Serbia, Nataše Vukšić, njihova kompanija godinama sarađuje sa Agencijom za bezbednost saobraćaja.

"U našem fokusu je da se bavimo zdravljem i bezbednošću naših sugrađana. Ovo je najbolji vid ekološke mobilnosti i brinemo o bezbednosti naših najmlađih u saobraćaju", kazala je Vukšić.