24. april 2024 10:46

Sanja Radojević Škodrić: Srbija kontinuirano ulaže u sve segmente zdravstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sanja Radojević Škodrić: Srbija kontinuirano ulaže u sve segmente zdravstva

Foto: Tanjug TV

ZLATIBOR - Na Zlatiboru se održava najveća regionalna konferencija na temu zdravlja i zdravog života “Health up”, na kojoj su pokrenute brojne teme koje se tiču preventive, zdravog stila života i unapređenja toka lečenja nekih od najzastupljenijih bolesti.

Konferenciju je u utorak otvorila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, koja je istakla da Srbija kontinuirano ulaže u sve segmente zdravstva, da je zemlja sa najvećim pravima za vantelesnu oplodnju i poručila da je cilj da u našoj zemlji budu dostupni svi inovativni lekovi.

Nastavlja se ulaganje u kadrove, sa posebnom pažnjom na mlade lekare, a u planu je i da svaka opština dobije magnetnu rezonancu, rekla je ona.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano je u u uvodnom izlaganju rekao da je saglasan da Srbija ulaže u zdravstvo više nego ikada.

On je istakao važnost prevencije i ukazao na rezultate istraživanja, prema kojima u Srbiji veliki broj građana ima navike koje su nepovoljne za zdravlje, kao što je zavisnost od nikotina.

Na prvom panelu “Prevencija – zdrava nacija” panelisti su istakli značaj zdrave ishrane.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, ohrabrila je sve prisutne da je hrana koja se proizvodi i uvozi strogo kontrolisanog kvaliteta, da je trend organske ishrane važan i da on utiče na benefite u zdravlju onih koji je konzumiraju, ali je i apelovala na konzumaciju hrane srpskog porekla.

V.d. direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović, osvrnula se na porast vakcinacija na male boginje i veliki kašalj, podsetila na redovne preventivne preglede i na značaj mamografskog pregleda dojki, posebno za žene starije od 45 godina.

Načelnica Odeljenja za pulmologiju u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj Nevena Jovičić poručila je da je zdravo dete, zdrav odrastao čovek i da je kluč u prevenciji i redovnoj vakcinaciji.

Brižita Đorđević, profesor na Katedri za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu kaže da bi trebalo da hranu što češće spremamo kod kuće i da se trudimo da izbegavamo termičku obradu namirnica.

Skijašica Nevena Ignjatović preporučila je konzumaciju hleba samo do podne, ishranu koja obiluje salatama i bez slatkiša.

Vladimir Petrović, epidemiolog, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodina govoreći o prenošenju bolesti, rekao je da i beba ima zaštitu, ukoliko se buduća mama vakciniše tokom trudnoće.

Tokom drugog panela pomenute su brojne teme kada su kardiovaskularni problemi u pitanju.

Vest koja zabrinjava je, prema rečima učesnika, povećan broj dece sa miokarditisom u Srbiji, da su mališani sve gojazniji, da imaju visok pritisak i holesterol. Kod odraslih, redovni preventivni pregledi su ključ, istaknuto je na panelu.

Rizik za kardiovaskularne bolesti osoba koje su prestale da konzumiraju cigarete izjednačava se sa onima koji ih nikada nisu konzumirali. Smanjenje komzumacije soli za 12 na 5 grama čini ogromne benefite za naše zdravlje, te se time smanjuje potreba za najmanje jednim lekom, rečeno je na panelu.

Na trećem panelu - Dijabetes – promena toka lečenja, panelisti su istakli značaj savetovališta za dijabetes i to na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Učesnici panela saglasili su se da je broj prekomerno uhranjene dece udvostručen i da poprima razmere epidemije.

Srbija je u visokom riziku da do 2035. godine ima veliki procent gojaznih odraslih osoba.

Danas, tokom drugog dana konferencije “Health up”, između ostalog, govoriće se i o malignim bolestima, vantelesnoj oplodnji i upotrebi veštačke inteligencije u medicini.