24. april 2024 14:22

Škodrić: Inovativni lekovi produžavaju život i poboljšavaju kvalitet života

Izvor: TANJUG

podeli vest

Škodrić: Inovativni lekovi produžavaju život i poboljšavaju kvalitet života

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

ZLATIBOR - Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić navela je da su maligne bolesti globalna epidemija, a da inovativni lekovi drastično menjaju život pacijenata tako što - produžavaju život i poboljšavaju kvalitet života.

"Na poslednjoj listi stavljen je veliki broj inovativnih lekova za onkološke pacijente, a struka kaže da je to revolucija u Srbiji. Od 2018. godine se stavljaju intenzivno ovi lekovi na liste, tako da danas za mnoge karcinome imamo veliki broj inovativnih terapija, a za karcinom dojke ne postoji inovativni lek u svetu koji nije i kod nas stavljen na listu", kazala je Škodrić.

Ona je na regionalnoj konferenciji o zdravlju i zdravom životu "Healthup!" koja se održava na Zlatiboru, navela da se nastavlja sa stavljanjem inovativnih lekova na liste s ciljem da Srbija ima sve terapije.

"Nemoguće je u ovom momentu ispratiti najrazvijenije zemlje, ali mi treba da ih pratimo i sa prevencijom, jer je ogroman raspon između morbiditeta i mortaliteta, to znači na srednjem stepenu smo po razbolevanju, ali smo na prvom stepenu po umiranju od malignih bolesti, razlozi su što se na vreme ne otkrije bolest i kasno javljanje pacijenata", dodala je Škodrić.

Direktor Instituta za internističku onkologiju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević izjavio je danas da se u Srbiji beleži veliki porast karcinoma digestivnog trakta mlađih od 40 godina, kao i da inovativni lekovi deluju kod većine pacijenata i da postoje sjajni primeri ljudi koji žive sa metastaskim rakom već nekoliko godina bez naznake da se bolest ponovo aktivirala.

"Dok smo davali hemioterapiju, pacijenti su se mogli nadati kakvoj-takvoj kontroli bolesti ili odgovoru, ali koji nije trajao dugo posle hemio, a vi danas imate pacijente koji primaju imunoterapiju dve ili tri godine i njihova bolest se nije vratila. To je visokoefikasna terapija", kazao je Radosavljević.

Onkohirurg Igor Spurnić sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije naveo je da je suština u prevenciji.

"Karcinom dojke pogađa sve aspekte društva. Sekundarna prevencija, odnosno skrining, je važna jer dolazimo do željenih ishoda i smanjujemo smrtnost. Na skrininge ide određena populacija kako bi se bolest prepoznala na vreme. Kad se prepozna na vreme uspešno se leči", kazao je Spurnić.