19. oktobar 2023 15:13

Đedović Handanović razgovarala sa ambasadorom Francuske o unapređenju saradnje u energetici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović razgovarala sa ambasadorom Francuske o unapređenju saradnje u energetici

Foto: TANJUG/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom o saradnji srpskih i francuskih energetskih preduzeća, kao i mogućnostima za dalje unapređenje saradnje dve države u oblasti energetike.

Kako je saopšteno iz ministarstva, jedna od tema sastanka bila je i saradnja srpskih i francuskih kompanija na projektu automatizacije srednjenaponske distributivne mreže, za koji je nedavno potpisan i ugovor sa kompanijom "Šnajder Elektrik", a čija realizacija treba da doprinese da distributivni sistem bude stabilniji i efikasniji, uz smanjenje gubitaka na mreži.

Podseća se da je uspostavljena i saradnja sa francuskim kompanijama na projektima koji se tiču prenosne mreže, posebno u delu digitalizacije, razvoja prekograničnog tržišta i integracije energije iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Ministarka je kazala da su Srbiji neophodne nove investicije u energetski sektor, kako javnog tako i privatnog sektora, naglašavajući da je procenjena vrednost projekata koje je potrebno realizovati u narednih desetak godina oko 15 milijardi evra.

"Unapredili smo zakonski okvir u oblasti OIE čime smo omogućili da imamo i veću energetsku stabilnost i nove zelene megavate", kazala je ona.

Prema rečima Đedović Handanović, usvajanjem trogodišnjeg plana podsticaja koji predviđa 1.300 megavata (MW) solarnih i vetroelektrana nastojalo se da se stvori predvidivost za investitore i da se ohrabre ulaganja.

"Na prvim aukcijama za tržišne premije, najvećim odjednom sprovedenim u regionu, obezbedili smo oko 700 MW novih kapaciteta iz OIE, a vrednost ovih investicija iznosi više od milijardu evra", kazala je ministarka.

Ona je, kako se dodaje u saopštenju istakla i da je dobar napredak procesa reformi koje su započete u EPS-u, kao i da se prelaskom operatora sistema za prenos električne energije i za transport gasa u nadležnost nove nezavisne institucije, Republičke komisije za energetske mreže, unapređuju uslovi za uspešnu reformu gasnog sektora, u skladu sa pravilima EU.

Ambasador Košar je ukazao da su ostvareni intenzivniji kontakti između energetskih kompanija Srbije i Francuske nakon posete delegacije francuskog poslovnog udruženja MEDEF.

Prema njegovim rečima, interesovanje francuskih kompanija za saradnju pored sektora elektroenergetike, postoji i u oblasti geotermalne energije, toplotnih pumpi, a izražena je i spremnost za razmenu iskustva na temu pravedne tranzicije.