25. mart 2024 15:32

Brnabić u Ženevi: Mnogo sastanaka o unapređenju saradnje, ali i uspostavljanju nove

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić u Ženevi: Mnogo sastanaka o unapređenju saradnje, ali i uspostavljanju nove

Foto: TANJUG/SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

ŽENEVA - Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Ženevi, gde učestvuje na 148. Skupštini Interparlamentarne unije, da je na sastanku sa predsednicom Azerbejdžanskog parlamenta Sahibom Gafarovom razgovarala o unapređenju saradnje, a na osnovu sporazuma o saradnji na parlamentarnom nivou dve zemlje i da je Azerbejdžan zemlja na koju uvek možemo da se oslonimo.

"Dogovorili smo se da posebno, preko radnih tela Narodne skupštine Srbije i relevantnih odbora, pokrenemo saradnju na nivou odbora, ali za određene teme, energetika, ekonomija, i sve ono što može da pomogne i vladi kao i izvršnoj vlasti, da još bolje radi svoj posao", rekla je Brnabić. 

Naglasila je da je imala i jako dobar sastanak sa predsednikom parlamenta Egipta Hanafijem Alijem Džebalijem, u prisustvu egipatskog narodnog poslanika koji vodi parlamentarnu grupu Prijateljstva sa Srbijom. 

Dodala je da je juče imala jako dobre sastanke sa predsednicom senata Belgije Stefani Doze i sa predsednikom Irskog parlamenta Džerijem Batimorom i da je tu potrebno raditi i na samom uspostavljanju saradnje. 

"Sa Belgijom i Irskom nemamo dobru saradnju, nemamo skoro nikakve kontakte. To je nešto što tek moramo da pokrenemo. U smislu naših evropskih partnera, dobro je da imamo te kontakte, i s tim u vezi ja ću imati još večeras i sastanak sa predsednikom parlamenta Malte i potpredsednikom Svekineskog Narodnog kongresa", rekla je Brnabić. 

Ponosna sam na tradicionalno prijateljstvo Srbije i Egipta

Ana Brnabić danas se, tokom drugog dana posete Ženevi, sastala sa egipatskim kolegom Hanafi Ali Džebalijem nakon čega je istakla da Srbija visoko ceni egipatski stav da ne glasaju za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Brnabić je na Instagramu objavila da je izuzetno ponosna na tradicionalno i iskreno prijateljstvo dve zemlje koje je utemeljeno na, kako je naglasila, uzajamnom poštovanju i najdubljem poverenju.

"Verujem da ćemo na dalje ojačati i ekonomsku i trgovinsku saradnju. Sigurna sam da će saradnja i aktiviranje memoranduma o razumevanju dva parlamenta, o kojoj sam razgovarala sa kolegom dr Hanafi Ali Džebalijem, samo doprineti da ti sveukupni odnosi budu još bolji", navela je Brnabić i dodala da je iskreno zahvalna kolegi na čestitkama za organizaciju EKSPO 2027.

Dobar susret sa Brendeom u Ženevi, nastavak partnerstva sa WEF

Predsednica Narodne Skupštine rekla je danas da je imala dobar razgovor sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Bergeom Brendeom u Ženevi i da je taj susret potvrdio partnerstvo Srbije sa ovom međunarodnom organizacijom.

"Svetski ekonomski forum je otvorio jedan od svojih centara za četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu. Jedini takav centar u Evropi postoji još u Oslu, u Norveškoj, što dovoljno govori o tome koliko je to veliko priznanje za Srbiju", rekla je Brnabićeva u Ženevi, gde učestvuje na 148. Skupštini Interparlamentarne unije.

Dodala je da će Srbija i WEF imati i zajedničku konferenciju o veštačkoj inteligenciji i biotehnologiji, koja će se ove godine treći put zaredom održati u Beogradu. 

"Razgovarali smo i o toj konferenciji, koga možemo da pozovemo od najuticajnih ljudi na svetu, iz tema biotehnologije i veštačke inteligencije. Kako ćemo dalje sarađivati, ali i o geopolitičkim okolnostima u Evropi i na čitavom svetu, I kako će to uticati na rast svetske ekonomije i šta su sve oni izazovi sa kojima se mi suočavamo", rekla je Brnabićeva.