27. mart 2024 08:58

Miloš Vučević: Zahtevom o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope krše se sva pravila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Vučević: Zahtevom o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope krše se sva pravila

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je zahtev o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, o kome će se raspravljati danas, očigledno rezultat politike zemalja koji su pokrovitelji takozvane kosovske nezavisnosti.

On je istakao da je reč o rušenju svih pravila i svega što je do sada bio uslov da neka država postane članica Saveta Evropa, a što, kako je ukazao, tzv. Kosovo ne ispunjava.

Vučević je za RTS naveo da se prvi put dešava da jedna teritorija koja nije država dobije priliku da uđe u Savet Evrope, odnosno da ima status favorizovanog subjekta u međunarodnom javnom pravu u procesu priključivanja toj organizaciji.

"Kosovo nije država, prvi put imate jednu teritoriju koja nema subjektivitet države, a guraće se, odnosno favorizovaće se postane članice Saveta Evrope bez konsenzusa i pali su svi principi koje su sami postavili. Imate današnji komitet, odnosno odbor, pa imamo plenarnu skupštinu i onda verovatno i Savet ministara u maju, koji ima konačnu reč.

Ali po svemu sudeći po prvi put će se dogoditi da neko ko nije država bude primljen bez konsenzusa, što je bilo da je sada uslov da iko bude primljen", naveo je Vučević. Istakao je da Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i na ono što će se dešavati u Savetu Evrope, kao i da ne pokazuje unapred sve karte.

Konture nove Vlade Srbije za sedam do 15 dana, biće novih lica

Miloš Vučević izjavio je danas da će se u narednih sedam do 15 dana videti jasne konture nove Vlade Srbije, da će ona predstavljati kontinuitet dosadašnje politika, ali da će u njoj biti i novih lica i da će o tome obavestiti javnost.

U izjavi RTS-u, Vučević je rekao da u trenutnom ambijentu prosto nisu mogli da se fokusiraju samo na pitanje ko će da bude ministar ili koliko treba da ima ministarstvo buduća vlada, nego su morali da rešavaju i da se bave ovim temama koje su od vitalnog nacionalnog interesa.

"Prosto je ambijent takav da smo bili izloženi promptnom delovanju ili, pre svega, akcentovanju vaše aktivnosti i rada na ovim stvarima koja se dešavaju, od terorističkih napada, pitanja bezbednosti, ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji, dalje pritisaka ili procesa prijema tzv. Kosova u Savet Evrope. Nismo imali uslove da se samo bavimo vladom ili da se okrenemo tom procesu", objasnio je predsednik SNS. On ističe da se nije zakasnilo sa formiranjem nove vlade i da zato i postoje zakonski rokovi od 90 dana za formiranje vlade. "Niti je to presedan, niti je to nešto neobično u političkom životu, ne Srbije, nego u Evropi i celog sveta. Znači, nigde nismo zakasnili, vlada radi, puno obavlja svoje radne zadatke, pa videli ste posebno u pogledu pitanja bezbednosti, u pogledu angažovanja policije, vojske, bitke, svega onog što rade. Ministarstva rade svoje poslove, nije raspuštena vlada, već vlada radi ali nasčeka izbor nove vlade", rekao je Vučević.

Kako je rekao, nova vlada će biti vlada kontinuiteta, u smislu politike.

"Možemo da kažemo da suština ili suština kičma programa rada buduće vlade jeste ono što je izloženo kroz projekat ili program Skok u budućnost Srbije 2027, o tome je pričao i predsednik države i dosadašnja predsednica vlade, to je nešto što će predstavljati okosnicu rada buduće vlade", rekao je Vučević. On je istakao da nova vlada mora da donese i novu energiju, neka nova lica, neku novu snagu, i novi optimizam. "Novu volju da se bori zajedno sa predsednikom, sa Narodnom skupštinom, za Srbiju, za sve njene građane, i pre svega da oni koji će biti deo kabineta u Nemanjinoj 11 budu svesni odgovornosti koje imaju pred građanima. U nelakim okolnostima će se birati buduća vlada, tim pre svi koji se prihvate tog posla verujem da će biti svesni odgovornosti koju imaju", poručio je Vučević.