27. mart 2024 15:13

Ministarstvo unutrašnjih poslova uručilo Kazahstancu prvi pasoš za izbeglice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo unutrašnjih poslova uručilo Kazahstancu prvi pasoš za izbeglice

Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova, u skladu sa Konvencijom o izbeglicama, uručilo je danas prvi pasoš državljaninu Kazahstana koji ima status izbeglice u Srbiji.

Una Radović iz Kancelarije za azil pri Upravi granične policije istakla je da je ovo značajan i veliki korak za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Srbiju, koja tim činom, u skladu sa Konvencijom, potvrđuje opredeljenost garantovanju i pristupu osnovnim ljudskim pravima licima koja imaju odobren azil u Srbiji, navodi se u saopštenju MUP-a.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova od 1. februara ove godine počelo je sa izdavanjem putnih isprava za izbeglice i odmah po prijemu prvog zahteva, koji je predat prošle sedmice, državljaninu Kazahstana, koji je podneo ovaj zahtev, uručujemo pasoš", precizirala je Radović.

Objasnila je da je izdavanje ovog dokumenta predviđeno Pravilnikom o izgledu i sadržini obrasca putne isprave za izbeglice, koji je donet novembra prošle godine i da se ova vrsta isprave izdaje osobama koje su dobile azil, odnosno, jedan od oblika zaštite u Srbiji.